• 0

Tužne slike sa Ibra, ljudi ovo ne pamte: Reka presušuje, voda do kolena, pojavila se velika ostrva

Reka retko gde prelazi dubinu od pola metra tako da ribolovci bez problema prelaze pešice u potrazi  za nekim krupnijim komadom deverike, skobalja ili karaša

  • 0

Ni najstariji ribolovci ne pamte da je vodostaj Ibra bio manji u poslednjih nekoliko decenija nego sada. Na svakih 300 metara na Ibru su se pojavila velika peščana ostrva, koja se iz dana u dan šire.

Reka retko gde prelazi dubinu od pola metra tako da ribolovci bez problema prelaze pešice u potrazi  za nekim krupnijim komadom deverike, skobalja ili karaša.

Ibar, vodostaj, reka, presušila

Foto: RINA

Na obalama su samo oni najstrastveniji i najuporniji, među kojima i braća Veljovići, Đorđe (13) i Marko (14), koji uz starije kolege polako ulaze u ribolovačke  tajne.

- Stanje na reci ne ide na ruku ni njima, ni nama, ali ni ribama, jer je vode u koritu reke sve manje. Ipak se nadam da kiša padne vrlo brzo i malo produži sezonu jer je tokom celog leta ulov bio slab - rekao je poznati kraljevački ribolovac Slavko Đuđić.

Ibar, vodostaj, reka, presušila

Foto: RINA

Višemesečna suša uzela je svoj danak i kad su u pitanju reke, potoci i bunari u kraljevačkom kraju.

Međutim, uprkos velikoj suši snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom iz bunara u Konarevskom polju za sada je stabilno. Situacija u selima je mnogo teža.

Mnogi potoci i bunari su presušili što stvara ozbiljne probleme u snabdevanju vode kako za piće tako i za napajanje stoke. U selima setva pšenice ozbiljno kasni, zasejane njive su prava retkost, tako da ratari željno čekaju kišu koja nije pala puna četiri meseca.

(Telegraf,rs/RINA)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima