≫ 

Prošla godina bila je najtoplija u Beogradu i Nišu, a jedan mali grad poneo je titulu najtmurnijeg

Prestonica je imala srednju temperaturu od čak 14.6 stepeni, a Niš 13.6

  • 6

Umesto jesenje kiše, koja je trebalo da prestane do popodneva, u Inđiji se stvorio tornado - prava, letnja, razorna oluja, koja je odnela dva života. "Čestitka" prirode baš na Svetski dan klimatskih promena! 

Do pre nekoliko dana išli smo u majicama, da bi nas "zahlađenje" konačno nateralo da obučemo jesenje jakne. Ali, o kakvom "zahlađenju" pričamo u novembru, kada su temperature još ranojesenje?

Nisu, zapravo, ekstremne temperature te koje nam govore da li je došlo do globalnog zagrevanja ili ne. Na primer minulog leta, kao i prošlogodišnjeg nismo imali mnogo tropskih dana, ali smo zato imali mnogo više relativno toplih dana kad im vreme nije.

Vreme Foto: Pixabay/Telegraf

Rezultat je poražavajuć: U Beogradu i Nišu 2018. godine zabeležena je najviša prosečna temperatura u protekle dve decenije.

Prestonica je imala srednju temperaturu od čak 14.6 stepeni, a Niš 13.6. Dosadašnji rekord za Beograd, u proteklih 20 godina jeste 14.2 stepena (2000. i 2015. godine), a za Niš 13.5 stepeni 2007. godine.

Inače, što se ekstremnih vrućina tiče, 2007. godine u Smederevskoj Palanci zabeleženo je čak 44,9 stepeni. U Beogradu je te godine bilo 43.6 i u poslednjih 20 godina to je jedini zabeležen slučaj da je temperatura prešla 41 podeljak (40.5 zabeleženo je 2000. godine).

RHMZ klimatološka osmatranja vrši na 65 stanica širom zemlje, a detaljne podatke objavljuje u svojim godišnjacima.

Vreme Ekstremi, Foto: Pixabay/Telegraf

Kad Vojvodina oduzme titulu Sjenici

Kada su minimalne ekstremne temperature u pitanju, skoro pa svake godine "pobednik" je Sjenica, ponekad joj titutlu "otme" i Kopaonik, a prošla godina bila je specifična po tome što je najekstremniji minus zabeležen u Somboru (-24.5 stepeni).

Ovaj fenomen ledene ravnice je redak, ali nije nepoznat. U Bečeju je 2001. godine izmereno -22 stepena, što je za 0,4 stepena bilo hladnije nego u Sjenici. Godinu dana kasnije zimski rekord oborila je Smederevska Palanka sa -21.4 stepena, dok je te godine u Sjenici rekord bio -20.3.

Sjenica, sneg Sjenica, Foto: Čitalac Telegrafa

Bilo je još godina kada su ledeni rekordi u Vojvodini i Pomoravlju bili bliski sjeničkim. Na primer, 2012. godine u Rimskim Šančevima kod Novog Sada bilo je -28.7 stepeni, a 2003. godine na ovom mernom mestu zabeleženo je -25 stepeni.

U Beogradu najmanje smrzavanja

Kada su u pitanju srednje minimalne temperature vazduha, prošle godine najmanje smrzavanja bilo je u Beogradu, a najviše u Sandžaku.

Vreme Foto: RHMZ

I srednje godišnje temperature vazduha najviše su u prestonici.

Najtmurniji grad prošle godine bila je Požega, ali ni istočna Srbija ne može da se podiči vedrinom. Najmanje tmuran bio je Surčin, ali i krajnji jug Srbije.

Vreme Foto: RHMZ

Video: Da li konačno imamo dokaz da se na vremenske prilike utiče?

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    4. novembar 2019 | 19:56

    Imam 10 puta preciznije podatke a naj ociglednija glupost je da u poslednjih 20 vodina u Beogradu temperatura nije presla 41 stepen!

  • Gagi

    4. novembar 2019 | 21:14

    A i tesko da je BG topliji od Nisa prosto nemoguce.

  • svašta

    5. novembar 2019 | 00:17

    SJENICA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA