• 10

Sine, javi se, on je tvoj brat blizanac: Snežana je mama nestale bebe i ima trag da joj je dete živo

Ne želim da umrem, a da te ne vidim i čvrsto zagrlm, zavapila je ova majka

  • 10

Dragi sine, ovo su tvoji roditelji i tvoja braća koji te željno iščekuju. Ovaj crni dečko je tvoj brat blizanac. Majka vas rodila žive i zdrave sa dobrim ocenama 26.05.1991. godine. U bolnici u Loznici.

Ovako počinje potresan apel Snežane Brkić (52), jedne od majki nestalih beba koja nikada nije videla leš svog navodno mrtvog sina niti ijedan dokaz da je negde sahranjen. Već 28 godina Snežana živi znajući i osećajući da je drugi blizanac živ.

Snežana Brkić, nestale bebe, Loznica

Snežana sa dvojicom sinova, a za jednim i dalje traga, Foto: Privatna arhiva

Njegov dolazak na svet pamti kao da se dogodio juče. I danas je proganja svaki detalj, i nelogičnosti koje su joj, kaže, medicinske sestre pričale, a na koje tada u šoku nije obraćala pažnju.

- Znam sigurno da mi je dete živo. Rodila sam zdrave blizance u Loznici 26. maja 1991. godine. Dr Nikolić mi je vodio trudnoću, kao što je i s prvim sinom, i bio je zaista divan. Na kraju osmog meseca pukao mi je vodenjak. Bili su dvojajčani blizanci, a ja sitna žena. Dr Brana je bio dežuran, uveli su me u salu i porodili na carski rez. Anesteziolog, doktor i babica su mi odmah čestitali. “Čestitamo majko, dobila si dva zdrava sina, odmah su zaplakali na rođenju” – priseća se kroz suze majka Sneža.

Budući da su bili nedonoščad, morali su u inkubator. Jedan sin je imao dva kilograma i 50 grama, a drugi, za kojim se danas traga, kilogram i 850 grama.

- On je bio plav, sin koji je nestao. A njegov brat crn kao ciganče. Dvojajčani blizanci su vam kao dve trudnoće. Tri dana sam ih gledala. Sve je bilo u redu. Trećeg dana, predveče, samo su mi rekli kako manji mora za Beograd jer se nagutao plodove vode, a oni navodno nisu imali aspirator da je izvuku. Tek kasnije sam shvatila: pa kako je uopšte živeo tri dana ako se nagutao plodove vode – priča neutešna majka.

Snežana Brkić, Dejan Brkić, nestale bebe

Dejan, blizanac čiji je brat nestao, Foto: Facebook

Tada, sva potresena i u šoku, razmišljala je samo o tome kako će joj biti beba. Prevezen je u Tiršovu i odatle su joj javili da je sa bebom sve u redu.

- Bila sam u bolnici i rekla sam mužu da ide da vidi dete. Tada su mu, iznenada, rekli da je beba umrla. Tražio je da je vidi, dag a uzmemo i sahranimo, a oni su mu rekli “mi to ne praktikujemo da se vi ne bi potresali”. Uveli su ga u neku prostoriju i pokazali mu žive bebe. Telo našeg sina nikada nismo videli – navodi Snežana.

Snežana Brkić, nestale bebe, Loznica

Nikada nije videla telo bebe, ni dokaz da je sahranjen, Foto: Privatna arhiva

Ona je onda tražila papire, bilo kakvu dokumentaciju koja bi joj pokazala šta se desilo sa drugim blizancem. Pitala je, kaže, “i tamo gde se bebe sahranjuju”, i napismeno je dobila odgovor da njen sin nikada nije sahranjen.

- Rekli su mi da ne poseduju ništa o smrti moje bebe. Kad je počela afera o nestalim bebama, predala sam papire u policiju. Ne mogu da se pomirim s tim da ne znam gde mi je dete. Svaki sinovljev rođendan preplačem. Doživela sam nervni slom i obolela od srca. Znam sigurno da mi je dete živo i da je tamo negde. Ne želim da umrem a da ga ne vidim i čvrsto zagrlim – dodaje slomljeno ova majka.

Video: Doživeli su najveći strah roditelja, neko im je ukrao bebe

(M. Leskovac)

Komentari

  • љиљана

    То су људи који су не верујући. Да ли су икада размишљали да би то могло и њима да се деси? Не чини оно што не желиш себи.То је оно "пара врти где бургија неће". Данас то раде социјалне службе одузимајући децу родитељима. Десиће се то и њима јер то сигурно раде по нечијем наређењу.

  • SrbIN

    Decu su prodavali siptarima jer jedino su oni imali eksploziju nataliteta a od kada su proglasili nezavisnost nase bebe ne nestaju a njima se smanjio natalitet.

  • NN

    Meni samo nije jasno kako ljudi mogu da zive sa tim sto su ucinili... To nije u pitanju samo jedna osoba vec vise njih koje su umesane. Kako nikom ne proradi savest? Tu je i doktor, babica, medicinska sestra, pedijatar. Jel moguce da se tako namesti da svi u kolektivu budu u stanju da to bez problema mogu da urade ili da se prave ludi kao da ne znaju sta se desava? To nikad necu moci da razumem!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima