Meteorolog objasnio kakva je nepogoda zadesila Inđiju: "Nije tornado, ali da je leto - bilo bi ga"

- Vrtlozi su opasni, iako kratkotrajni. Mogu da obore krov, da ga polome, pa čak i da zanesu i prevrnu auto

  • 2
Tornado, Inđija Foto: NS uživo

Vetar koji je juče duvao u Inđiji, u jednom trenutku je, zbog kružnog oblika, građane podsetio na tornado. Meteorolog Nedeljko Todorović za RTS navodi da su ovakvi vrtlozi posledica nestabilnosti atmosfere i da se obično javljaju u letnjim mesecima.

On je istakao da je sreća što nije leto, zato što bi tada najverovatnije bilo tornada.

- Taj vrtlog je predznak mogućnosti stvaranja tornada, tj. vrtloga velikih dimenzija za naše podneblje, koji se kod nas nazivaju tromba ili 'pijavica'. Da je bilo letnje vreme, najverovatnije bi došlo do stvaranja tornada - naveo je Nedeljko Todorović.

Todorović dodaje da su ovi vrtlozi opasni, iako su kratkotrajni.

- Nisu velikih dimenzija, ali kružno kretanje vazduha može da dostigne i do 100 kilometara na čas. Tamo gde se zadese mogu da naprave štetu. Mogu da obore krov, polome krov, ogradu, pa čak i da zanesu i prevrnu auto - napomenuo je Todorović u izjavi za RTS.

Poginule dve osobe

U teškom udesu auta i kamiona, koji se dogodio neposredno nakon "tornada" na autoputu Novi Sad kod Inđije poginuli su vozač i suvozač iz automobila sa austrijskim tablicama.

Kako je Telegraf.rs saznao, nastradali su baba i deda koji su vozili tri unuke, bliznakinje od 10 godina i dečaka (2). Poginuli su Radovan Filipović (60), na mestu suvozača i austrijska državljanka Dragica Filipović (56). Povređena su deca L. N. (2), državljanin Austrije i bliznakinje S. F. (10) i J. F. (10).

Video: Tornado kod Inđije izazvao udes

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA