≫ 

Lela (47) diplomirala posle 28 godina: Podmladila sam se kada sam se vratila u studentsku klupu

Ona je jedna od 70 studenata koji su okončali akademsko obrazovanje zahvaljujući projektu "Završi započeto"

  • 13
Lela sa dekanom i njegovom saradnicom Foto: Ekonomski fakultet u Nišu

Lela Spasić Milosavljević (47 ) iz Vladičinog Hana diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Nišu 28 godina nakon što je dobila indeks ove visokoškolske ustanove.

Lela je jedna od 70 tzv. večitih studenata koji su ove godine okončali akademsko obrazovanje zahvaljujući projektu „Završi započeto“, koji je niški Ekonomski fakultet sproveo jedini u Srbiji. Na adresu 135 nesvršenih akademaca stigao je poziv da se vrate na fakultet što je više od polovine iskoristilo da stekne dugo čekanu diplomu.

Samo četiri ispita delilo je Lelu od diplome kada je 1999. godine odlučila da digne ruke od fakulteta.

- Poslednji ispit sam položila tačno pre dvadeset godina a onda se desilo mnogo stvari koje su se isprečile izmedju mene i diplome. Udala sam se, imala sam tešku trudnoću zbog koje nisam smela da putujem, posvetila sam se porodici, zaposlila se i udaljila se od fakulteta. Kada sam čula da je usvojen novi program te da su nam dodati novi ispiti, za mene je to bio kraj - priča Lela.

Priznaje da se mnogo obradovala kada je dobila poziv sa Ekonomskog fakulteta da završi školovanje.

-  Oduševila sam se, čini mi se i podmladila kada sam se vratila u studentsku klupu. Iako sam bila najstarija nisam imala nikakav problem da se uklopim sa drugim studentima. Svi smo bili usmereni ka istom cilju, da dobijemo ono što nam je za dlaku izmaklo. Priznajem da mi nije bilo lako, u ovim godinama teško je ponovo učiti ali mnogo su mi pomogla predavanja koja nam je fakultet organizovao. Kada sam položila poslednji ispit, osetila sam kao da mi je s leđa pao teret koji sam dugo nosila. Često sam razmišljala kakva je šteta što me samo četiri ispita dele od diplome ali nisam imala snage da fakultet dovedem do kraja - kaže ponosni diplomirani ekonomista.

Stečena diploma stavila je tačku na neizvesnost oko njenog radnog mesta koje je bilo ugroženo manjkom obrazovanja.

- Radim kao šef računovodstva u OŠ "Sveti Sava", uvek sam bila u strahu da će mi ga neko drugi sa diplomom zauzeti. Ovo je neopisiv osećaj, suprug je presrećan zbog mog uspeha, dobila sam veću platu, ali ono što mi je najvažnije je što sam dokazala da nijedan cilj nije nedostižan bez obzira na godine - ističe Lela.

Oni koji nisu okončali visokoškolsko obrazovanje pre usvajanja Bolonjskog programa imaju šansu da to učine u naredne dve godine.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu Tadija Đukić kaže da će program "Završi započeto" biti nastavljen i tokom tog perioda.

- Na ovaj način pokazali smo poštovanje za studente koji su nam ostali lojalni i nisu okončali školovanje na drugim fakultetima. Pružili smo im šansu, organizovali im predavanja, omogućili da ispite polažu iz delova kao studenti po Bolonji a 70 diplomaca je dokaz da smo uradili dobar posao - naveo je Đukić.

Video: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dasa

    7. novembar 2019 | 07:41

    Sve cestitke za osmisljeni Projekat i sve one koji ce uspeti u njegovoj realizaciji poput gospodje Lele...!

  • Qwer

    7. novembar 2019 | 09:54

    Bravo za dekana i profesore. To je potez zlata vredan, za sve tzv. večite studente, koji u velikom broju slučajeva, nisu to postali samo svojom krivicom. Još jednom sve čestitke Ekonimskom fakultetu u Nišu.

  • Nadica

    7. novembar 2019 | 07:32

    Blago njoj... I ja bih se rado opet aktivirala ali se bojim da opet ne zablokiram kod nekog od sujetnih ili "nepotkupivih" profesora dok vreme izmice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA