Pomor ribe u Vojvodini zbog zagađene vode: Uginuli primerci odneti na spaljivanje, traži se krivac

Uginuće se dogodilo 3. novembra

  • 2

Masovno uginuće ribe zabeleženo je na delu kanala Bečej - Bogojevo u Srbobranu, a kako navode u "Vodama Vojvodine", uzrok je zagađena voda.

U ovom preduzeću navode da se uginuće dogodilo 3. novembra, a da su od tada preduzeli sve moguće mere kako bi se ublažile posledice zagađenja i sanirala nastala šteta.

- Prilikom redovnog obilaska terena tog dana, ribočuvarske službe našeg preduzeća uočile su veću količinu uginule ribe u priobalnom delu kanala, kao i plutajućih riba na površini u potrazi za kiseonikom. O ovoj pojavi odmah su obaveštene nadležne inspekcije i uzorci su odneti na analizu u laboratorije Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sadnavode u "Vodama Vojvodine".

Kako dalje kažu, prvi rezultati uzorkovane vode pokazali su nedovoljnu količinu kiseonika, što je indikator zagađenja vode. Pre nego što je uočeno zagađenje, na posmatranoj lokaciji kanala proticaj je bio uobičajen za ovo doba godine. Odmah nakon dobijenih informacija preduzete su sledeće mere: povećan je protok vode na ustavi Kucura na sedam kubnih metara u sekundi, pojačano je pumpanje vode na CS Bogojevo, podignuta je ustava Bečej kako bi se voda što pre povukla iz zone Srbobrana, ustava Vrbas se održava zatvorenom da ne bi pogurala otpadnu vodu iz kraka prema Vrbasu i dodatno pogoršala stanje prema Srbobranu, ribočuvarske službe istog dana pokupile su svu uginulu ribu i odnele u kafileriju na spaljivanje.

- Danas je ponovo izvršena kontrola vode na predmetnoj lokaciji. Pored svih učinjenih mera, rezultati nisu zadovoljavajući, odnosno kvalitet vode nije poboljšan, što znači da se voda i dalje zagađuje. Vodna inspekcija je na terenu i trenutno se ustanovljava mogući uzročnik zagađenja vode - kažu u ovom vodoprivrednom preduzeću.

Napominje se da je na području opštine Vrbas, Kula i Crvenka registrovano ukupno 18 zagađivača čiji rad može da se dovede u vezu sa ovim zagađenjem. Ovaj deo kanala inače karakteriše kontinualno ulivanje otpadnih voda.

(Telegraf.rs/ 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA