Baka Sovija jedina je vodeničarka u zapadnoj Srbiji: U porodičnoj potočari radi 6 decenija

- Nisam htela da idem u preduzeće i zato je vodenica postala moja svakodnevica - priča baka Sovija

  • 0
Sovija Marković, vodeničarka Foto: RINA

Sovija Marković jedina je žena u zapadnoj Srbiji koja vodeničarski kamen pokreće čitavih šest decenija u porodičnoj potočari. Nekad je na rečici u Rači bilo dvadesetak vodenica, a sada su tu samo dve.

- Kad sam se udala i došla u Markoviće, odmah sam počela da radim. Nisam htela da idem u preduzeće i zato je vodenica postala moja svakodnevica. Pre je bilo mnogo više posla, brašno na meljavu stizalo je iz Užica i Bosne i znali smo nekad da radimo po ceo dan - priseća se stara vodeničarka.

Sovija Marković, vodeničarka Porodična potočara, Foto: RINA

Markovića vodenica izgrađena je davne 1945. godine, tri puta je plavljena, ali je svaki put obnavljana, pa se u ovoj potačari brašno neprekidno melje sve do danas.

Ispod ovog račanskog vodeničarskog kamena nekada je izlazilo najkvalitetnije brašno od kukuruza, heljde, raži, ječma i bio je nadaleko poznat.

Sovija Marković, vodeničarka Foto: RINA

- Ljudi su prvo dolazili na konjima, na zapregama su dovlačili džakove, a onda kad smo dobili put stizali su kolima. Ovim poslom mlađe generacije se sve ređe bave, ali ja se nadam da će mene snajke zameniti u poslu i da naša potočara neće prestati sa radom - priča Sovija.

Sovija Marković, vodeničarka Sovija Marković, Foto: RINA

U vodenici dnevno može da se samelje i do 300 kilograma žita, a vodeničari ne naplaćaju svoje usluge u novcu već ujmom od dobijene količine.

Sovija Marković, vodeničarka Foto: RINA
Sovija Marković, vodeničarka Foto: RINA

- Nekad je od ovog posla moglo lepo da se živi, čitave porodice su se prehranjivale, ali sada je to mnogo drugačije - zaključuje vodeničarka Sovija.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA