≫ 

Ovoliko životnih priča i saveta od prodavca sa ulice, možete da čujete samo od Kasandre iz Batajnice

Ismeta Kukić iz Rijeke za sebe kaže da je i pevač, slikar, kamenorezac, ne samo prodavac: Ja sam turbo mašina koja sebi proizvodi pozitivnu energiju

  • 5
Ismeta Kukić Kasandra Printskrin: Youtube/Marka Žvaka

"Put putujem, a žao mi, nemam kome reći da te pozdravi. Hej dušo, hej, stara ljubavi, ja ne mogu više na te čekati". Ove stihove pesme "Put putujem" grupe Magazin, ali i mnoge druge, gotovo svakodnevno na pijaci u Batajnici mogu da čuju prolaznici, kupci i oni koji na ovom buvljaku imaju svoje tezge. Njih svojim pevanjem i glasom uveseljava Ismeta Kukić, poznatija kao Kasandra, rodom iz Rijeke, koja na batajničkoj pijaci prodaje odeću, nakit, slike, kamenje sa slikama koje sama pravi i od toga živi.

Kasandra, koju je pronašla ekipa video projekta Marka Žvaka, za sebe kaže da je i pevač, kamenorezac i slikar, a ne samo prodavac, bez obzira na okolnosti, navodi da živi "kao i sav narod".

- Ne žalim se na svoj život. Danas imaš, sutra nemaš. Danas imaš malo više, onda moraš misliti o dinaru, na šta ćeš ga potrošiti, šta ima prvenstvo - priča Kasandra dok joj se oko nogu kraj tezge šetaju mačići koje hrani i štiti.

Ismeta Kukić Kasandra Kasandrina tezga u Batajnici, Printskrin: Youtube/Marka Žvaka

Na pijaci u Batajnici je, kaže sezonski, otići će u Kumodraž, pa će se ponovo vratiti. Takav je "život na tezgi".

Ismeta navodi i da se u više navrata susrela sa neprijatnostima dok je prodavala svoje stvari na pijaci.

- Odneli su mi mnoge stvari, i bunde, i zlatninu, bilo je i vandalstva u tome... Baš je bila velika šteta, ipak najbitnije je da sam u psihičkom smislu sve to preživela... Šta da vam kažem. Borimo se. Radimo, sarađujemo, kupujemo staro, sad kupujem novo. Prošli put su mi odneli 1.000 evra vrednosti narukvice koje sam planirala da prodajem šetajući - objašnjava Kasandra.

Ismeta Kukić Kasandra I mačići vole Kasandru, Printskrin: Youtube/Marka Žvaka

Na njenoj tezgi su i udžbenici za osnovne škole. Iz njih secka detalje koje posle prenosi na kamen.

- Radim i slike. Inače sam i kamenorezac, slikar, pevač, šta hoćete. Slike sam sve prodala, pitajte koga hoćete. Prodajem ih i ovde, odnesem i u Pazar, ja sam snalažljiva osoba jako - sa optimizmom govori ova Riječanka koju je rat primorao da se odseli iz rodnog kraja i dodaje: "Živeli moji mladi, živela Bataja, živela Srbija, živela Krajina".

Ismeta Kukić Kasandra Kraj tezge su i udžbenici iz kojih Kasandra secka detalje, Printskrin: Youtube/Marka Žvaka

Jedna od Ismetinih komšinica koja se zadesila na pijaci kaže da Kasandri "ništa ne fali" i da "živi kao car".

- A kakav sam čovek? - pita je Ismeta pred kamerama.

- Dobar! Zna da peva. Zapevaj, da čuju - kaže ona. I Ismeta malo-malo pa zapeva i svojim glasom razgali svoje kolege na pijaci.

Tamo je, priča Kukićeva uz smeh, doživljavaju kao ministarku.

Na pitanje kako se snalazi za hranu, odgovara: "Radim, pa zaradim. U Srbiji niko ne sme da kaže da je gladan. Ako je iole fleksibilan i zainteresovan za voj život, onda ne može da gladuje".

Ismeta Kukić Kasandra Ismeta kaže da živi "kao i sav narod", Printskrin: Youtube/Marka Žvaka

Na pijaci, priča, nikad nije dosadno. Ipak, kada kolege odu svojim kućama, ona ostaje na tezgi sama, sa svojim brigama i obavezama.

- Onda dođe malo i nostalgija za decom i za kućom, ali ja onda brzo zapretim tom crvu da se smiri. Ne dam da me ništa razara, znate - kaže Kasandra koja ima dva sina.

Dodaje da se zbog svog posla ne oseća ispod ljudskog nivoa.

- Osećam se normalno, iznutra sam popunjena, zdravo sve preživljavam, ja sam turbo mašina koja sebi proizvodi pozitivnu energiju - zaključuje Riječanka.

Dok čeka bolje vreme kojem se nada, Kasandra je zapevala i stihove pesme "Za ona dobra stara vremena".

Video: Beskućnica iz Pančeva, ima 85 godina, spava na ulici i tvrdi da je žrtva maltretiranja

(Telegraf.rs/Marka Žvaka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    9. novembar 2019 | 12:12

    TO je za gospodske i oci i ukus ruglo koje treba da nestane da ga nema ali kada za TO treba da izdvoje SVOJ dinar NEMA ih nestanu za cas .

  • Rastko

    9. novembar 2019 | 12:13

    Boze spasi !

  • Rastko

    9. novembar 2019 | 12:13

    Kukala nam majka SVIMA dokle god ovakvih mucenica i mucenika ima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA