≫ 

Vandali oskrnavili svetinju na Hilandaru: U jednu od fresaka urezali svoja imena

Ovaj čin ubrzo je naišao na lavinu negativnih komentara

  • 24

U jednoj od najvećih kula unutar Hilandara, nalazi se kapelica gde se molio Sveti Sava. U istoj kuli nalazi se freska na kojoj su dvojica muškaraca urezala svoja imena i godinu posete.

Vernici koji su posetili ovu kulu, primetili su urezana imena i fotografisali oskrnavljenu fresku, što je ubrzo i podeljeno na društvenoj mreži Tviter.

Na freci se jasno vide dva imena: Marko Lekić, čije je ime ispisano latinicom, i Perica Vujović, čiji je potpis na ćirilici.

Ovaj vandalski čin osudili su i drugi korisnici društvene mreže Tviter.

"Stari freskopisci su se retko potpisivali iz skromnosti, a današnji divljaci se potpisuju kada nagrđuju".

"U Hilandar ne može niko da uđe da na pre toga nije najavljen tj. da mu nije odobreno, pošto postoji evidenicija za 2019. pronaći ih, kazniti, podneti prijavu... najstrožije kazniti kako bi poslužili kao primer ubuduće da nikom više ne padne na pamet".

"Svakoga ko ošteti ili uništi istorijsko versko ili kulturno nasleđe, treba oštro kazniti isključivio društveno-korisnim radom na javnom mestu u mestu stanovanja-kraj priče".

Video: Deca pod Ostrogom stala u red da se slikaju sa Stanijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    9. novembar 2019 | 17:32

    Neverovatnooo! Sramota velika i greh neopisiv. Zar je moguce da se neko uopste uputi na toliki put u najvecu svetinji nasu, a da ne zna koliko je ona velika, i da pozeli ovo da uradi!? Boze, verovatno ne zna sta cini. Sve ostalo jednostavno nema smisla. Da predje toliki put da se potpise. Da svi znaju kolikp je jadan...

  • Nody

    9. novembar 2019 | 16:31

    Srbin koji skrnavi svoje ikone veci je terorista i zlocinac nego onaj Šiptar sto skide krst sa crkve na Kosovu,jer ovaj drugi pojma nema vrijednost i simboliku krsta za razliku od prvog koji se busa da je Srbenda i jos da je pravoslavac.

  • Istina

    9. novembar 2019 | 16:21

    Strasno. Koja sloboda skrnaviti manastirski objekat. Ljudi se vise, niceg ne boje i nista im nije sveto. Boze dragi pomozi im.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA