Ovim putem je prolazio patrijarh Pavle i doživeo isceljenje: Staza zdravlja podno Vujana (FOTO)

- Pričali su mi da je tim putem išao peške od manastira do lekara u banju Gornja Trepča. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti - priča stari meštanin sela Gornja Trepča

  • 0
staza koja povezuje banju i manastir

Foto: RINA

Šumovita planinska staza nekad je bila jedini i najkraći put kojim su meštani Gornje Trepče stizali do manastira Vujan. Ali, po svedočenju starih tuda je prolazio i najvoljeniji srpski patrijarh Pavle koji je ovde proveo deo svog monaškog života i u ovoj nadaleko poznatoj božijoj kući se izlečio od tuberkuloze 1946. godine.

- Pričali su mi da je tim putem išao peške od manastira do lekara u banju Gornja Trepča. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti - priča stari meštanin sela Gornja Trepča.

Iako su mu lekari predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je isceljenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

staza dkoja povezuje banju i manastir

Foto: RINA

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

staza koja povezuje banju i manastir

Foto: RINA

- To je staza zdravlja i staza isceljenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarhu Pavla i kao pojedinci i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir - kaže meštanin Milinko Gojković.

Staza koja spaja manastir Vujan i Atomsku banju Gornja Trepča dugačka je 4,5 kilometara i predstavlja prirodnu oazu na obroncima Vujana.

atomska banja Gornja Trepča

Foto: RINA

- Kad bi staza postala prohodna siguran sam da bi to još više upotpunilo naš sadržaj i pružilo gostima nezaboravno iskustvo. Neophodno je da se reše imovinsko-pravni odnosi i onda da se krene sa radovima na obeležavanju - izjavio je Slavko Milenković, direktor Atomske banje Gornja Trepča.

Slavko Milenković

Slavko Milenković, Foto: RINA

Ali, dok staza ne bude prohodna do manastira Vujan može se stići samo Ibarskom magistralom.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA