≫ 

Poslednja želja mladog genijalca Mihajla: Umesto cveća za grob, dajte novac za bolesnu decu

Bio je obrazovan, pametan i nadasve - human

  • 16
Mihajlo Sporić

Printskrin: B92

Mihajlo Sporić, mladi genijalac i ponos Srbije, prvak fizike i stipendista Kembridža, osim po velikom znanju istakao se i po neverovatnoj humanosti. Znajući da će umreti, Mihajlo je imao samo jednu želju - da se za njegovu sahranu ne kupuje cveće, već da se umesto toga novac prosledi udruženju Nurdor, za decu obolelu od raka.

Mihailo je bio jedan od njih i borio se lavovski do kraja. Samo nekoliko nedelja pred odlazak na Kembridž saznao je da ima rak pluća, ali je ipak spakovao kofere i rešio da ode, da ne odustane.

Profesori, najveći svetski naučnici, čuli su za hrabrog Mihajla i pružili mu punu podršku. Čak su, kako se priča, dolazili u njegovu sobu da ga podučavaju jer zbog bolesti nije mogao da izlazi.

Mihajlo Sporic

Sa Srđanom Ognjanovićem, Foto: Facebook/150 minuta

– Dok je trajalo lečenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobijao najviše moguće ocene – ispričao je Srđan Ognjanović, legendarni direktor Matematičke gimnazije koji je bio sa Mihajlom i njegovom porodicom u kontaktu i nakon Mihajlovog odlaska na studije.

Kada se u medijima prvi put pročulo za njegove uspehe, Mihajlo je bio oštar u izjavi, podsećajući nas da ne skrenemo sa puta.

- Osim euforije zbog postignutog uspeha, najjači utisak mi je publicitet koji dobijamo. Meni je iskreno drago što se naglasak stavlja na neke druge vrednosti kao što su rad i odgovornost, vrednosti koje takmičenje promoviše, pre nego vrednosti rijaliti zvezda koje se sada plasiraju kao prave. Ja svoju budućnost vidim u nauci, u fizici. Ali, vidimo kakve su sada prilike u Srbiji za to, naročito za eksperimantalnu fiziku koja takoreći i ne postoji. Moja želja je da će se situacija popraviti, a ako ne, onda u inostranstvu – rekao je tada Sporić.

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, a poslat je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla.

Predloženo je i da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Ako je neko zaslužio, zaslužio je on. Večna mu slava i hvala.

Video: Drugari iz škole snimili humanitarni video za bolesnog drugara

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    12. novembar 2019 | 13:44

    Junacino naseg vremena i svih buducih neka ti je laka zemlja,a tvojim roditeljima na ponos da su imali tavog sina.Jos jednom porodici naj iskrenije saucesce.

  • Brankica

    12. novembar 2019 | 12:51

    Bravo andjele. Raduj se sada u Bozjem vrtu vecne lepote gde nema tuge bolesti i zalosti i gde svi pravednici i Bozji ugodnici pocivaju

  • @ Kiki

    12. novembar 2019 | 13:25

    Neka te anđeli čuvaju paćeniče. I primi izvinjenje od mene. Izvinjenje u ime svih kojima je neki polusvet važniji. Pisali su o njima, a tebe ne ostavljaju na miru, sad kada te nema. Putuj dušo napačena, putuj tamo gde nema, boli, gladi, muka. Putuj tamo gde su svi jednaki. I posle smrti si ostao veliki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA