≫ 

Čudotvorni izvor skriven u kanjonu Rače: Vodom lečili šugu u Aziji, a po spas dolaze i nerotkinje

- U davna vremena kad nije bilo apoteka, Račani su trgovcima prodavali ovu vodu koja je karavanom stizala čak do Azije - priča meštanin

  • 2

Ako se zaputite obeleženom stazom uzvodno uz reku Raču, put će vas dovesti do izvora Lađevac. Alkalno - termalni izvor kraškog porekla među meštanima poznat je i kao "toplo vrelo", jer temperatura vode konstantno se kreće od 15 do 18 stepeni Celzijusa.

Ovo mesto skriveno u gustoj šumi nekad je bilo nadaleko poznato po svojoj lekovitosti, pa su ovde spas i izlečenje tražili putnici namernici iz dalekih gradova.

- Topla voda sa izvora Lađevac provereno leči od šuge i drugih kožnih bolesti. U davna vremena kad nije bilo apoteka, Račani su trgovcima prodavali ovu vodu koja je karavanom stizala čak do Azije - priča meštanin Rače, Blagomir Ristić.

kanjon reke Rača Blagomir Ristić, Foto: RINA

Međutim, lekovita račanska voda, kako kažu meštani, izlečila je i brojne nerotkinje koje su ovde dolazile da bi rešile svoj problem.

kanjon reke Rača Foto. RINA

- Vodu koja teče iz kamena nazivaju još i ljubavni izvor. Žene koje ne mogu da ostanu u drugom stanju, ovde dolaze da se tri puta umiju i tri puta napiju i posle im naravno treba čovek - objašnjava Blagomir delotvornost izvora i dodaje da tu nije kraj lekovitosti.

kanjon reke Rača Foto. RINA

- Majke su dovodile decu koja imaju poroblema sa očima, da se ovde umiju - kaže ovaj meštanin.

kanjon reke Rača Foto. RINA

Kanjon reke Rače još uvek je nedovoljno istražen, a izvor Lađevac svakako je jedan od bisera na koje ćete naići i iako nemate zdravstvenih problema koje njegova voda leči, svakako je lepo iskustvo proći kroz ovu prirodnu oazu.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA