Upisala je fakultet u 30. i ima sve desetke, a nikakva prava; Ministarstvo: "Mladi ste do 30 godina"

Da li je ispravno braniti vrhunskim naučnicima da učestvuju u ovom konkursu samo zato što nisu mlađi od 30 godina

  • 12
Mladen Šarčević, studenti

Foto: Marko Jovanović, Shutterstock

Treći poziv za talentovane mlade istraživače, koji najbolje doktorante treba da uključi u rad u naučnoistraživačkim organizacijama, izazvao je polemiku između "starih" akademaca i Ministarstva prosvete. I to upravo oko starosne granice koju istraživači ne smeju da pređu da bi konkurisali.

- Upisala sam fakultet s 30 godina, imam sve desetke, a nemam pravo da se prijavim jer, bože moj, nisam dovoljno mlada, iako sve dajem u roku i u generaciji sam najuspešnija. Mislim da je to diskriminacija - ispričala je za Telegraf.rs jedna studentkinja.

Naime, da bi preko ovog poziva uopšte mogli da konkurišu za rad u najboljim naučnim organizacijama, istraživači ne smeju da imaju više od 30 godina. Tako oni koji su, primera radi, kasnije upisali doktorske studije i postali neki od najuspešnijih naučnika, mogu da se "slikaju" kad je reč o ovom konkursu.

Pružite šansu vrhunskim stručnjacima koji imaju više od 30 godina

 

Zato u Mreži akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) traže od Ministarstva prosvete da promene dva zahteva:

1. Da pravo podnošenja prijave imaju mladi istraživači koji imaju prvi put upisanu prvu godinu doktorskih akademskih studija za školsku 2019/2020;

2. Da kandidat ima najviše 30 godina ili da je rođen 1989. godine ili ranije.

Kako objašnjavaju, ovako formulisani kriterijumi automatski isključuju mnoge iskusne, vrsne istraživače sa do sada značajnim brojem objavljenih naučnih radova.

student, studenti, naučnici, škola, knjiga, knjige, school

Ako doktorant ima više od 30 godina, zašto ne može da se uključi u istraživanja, Foto: pixabay.com

- Prvi zahtev treba izmeniti tako da pravo podnošenja prijave imaju mladi istraživači koji su redovni studenti doktorskih studija ili su odbranili doktorat u poslednjih maksimalno sedam godina, u skladu sa dobrim evropskim praksama. Starosna dob i ne treba da bude uključena jer je to u suprotnosti sa antidiskriminatornim zakonima, nego stepen obrazovanja i razvoja akademske karijere. Skrećemo pažnju da u važećem Zakonu o nauci i istraživanjima nema prepreka da se termin „mladi istraživač“ definiše na ovakav nediskriminatoran način - navode u MASA.

Ministarstvo: Uključujemo ih kroz druga istraživanja

 

Ministarstvo prosvete ne slaže se da na ovaj način bilo koga diskriminiše. Kako navode, čak i Zakonom o mladima, u kategoriju mladih mogu se svrstati osobe do 30 godina starosti.

Ekonomski samit Srbije

Ministar prosvete Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Kriterijum koji predlažete "da su odbranili doktorat u poslednjih sedam godina" takođe se može tretirati kao eliminišući (zašto ne 6 ili 8 godina). Prvenstveno ukazujemo da je u prva dva poziva, po istim ovim kriterijumima uključeno 1.179 istraživača, uz pomeranje za jednu narednu upisnu godinu. Pozivi ni po svojoj suštini, ni po kriterijumima, svakako ne eliminišu sistemski cele grupe mlađih istraživača kako ste naveli, već suprotno. Kao što je napomenuto, stvorili smo brojne mogućnosti za njihovo angažovanje koje do sada nisu postojale - i to kako kroz Fond za nauku, tako i kroz Zakon o nauci i istraživanjima - odgovaraju u Ministarstvu.

Oni dodaju da je, pored poziva za mlade istraživače, redovno vršena zamena i uključivanje istraživača u tekućni projektni ciklus tako da je veliki broj istraživača na kraju ipak uključen u sistem finansiranja putem zamena.

MASA pak upozorava da je za mnoge mlađe istraživače ovaj poziv praktično poslednja prilika da ostanu u zemlji.

- Predlažemo da Ministarstvo usvoji relevantne prakse iz programa Evropske unije. Mlađi istraživači u Evropskom istraživačkom prostoru su po pravilu i studenti doktorskih studija i doktori nauka koji su relativno skoro odbranili tezu, te je termin „mladi” uklonjen iz dokumenata kao diskriminatoran, a zamenjen terminom „mlađi istraživači”(junior researchers) - navode u ovoj mreži.

Kako se vama čini ova polemika, da li godine treba da budu presudne za uključivanje istraživača u prestižne naučno-istraživačke organizacije?

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    15. novembar 2019 | 11:40

    Због оваквих безумних ствари млади беже

  • Zorka Djoković

    15. novembar 2019 | 11:42

    Starosnu granicu treba odrediti i ministrima.

  • Lord

    15. novembar 2019 | 11:11

    Jednostavno je, uclani se u SNS, i doktorat cas posla...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA