• 2

Velika Morava se može pregaziti: Ribolovci kažu da situacija nikad nije bila ovakva na najvećoj reci

IZronili su drveni stupovi mostova koje su gradili Turci, sa padom vodostaja, ispod i pored mosta u Ćupriji, na ulazu u grad iz pravca Jagodine

  • 2

Vodostaj Velike Morave, najveće srpske reke, celim tokom od Vravarina do ušća u Dunav zbog dugotrajne suše je veoma nizak - kod Ljubičevskog mosta pored Požarevca čak minus 335 centimetara, a kod Ćuprije se reka može pregaziti.

Ribolovac iz Ćuprije Nebojša Petričević kaže za Tanjug da je "pre dva dana vodostaj reke bio još niži, "oko dva centimetra" i da nikada nije bio niži nego sada, ovog leta i jeseni.

Velika Morava

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sa Petričevićem se slažu i ostali ribolovci, kojih je danas dosta na Velikoj Moravi jer "radi mrena".

Sa padom vodostaja, ispod i pored mosta u Ćupriji, na ulazu u grad iz pravca Jagodine, izronili su drveni stupovi mostova koje su gradili Turci.

Velika Morava

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Istoričari Pomoravlja tvrde, da Turci u Srbiji, za razliku od Rimljana, nisu gradili kamene mostove, već samo drvene.

Prema današnjim podacima Republičkog hidrometereološkog zavod, vodostaj Velike Morave kod Varvarina je minus 165 centimetara, kod Chuprije minus 92, Bagrdana kod Jagodine minus 26 a kod Ljubičevskog mosta minus 335 centimetara.

Velika Morava

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Prognoza je "stagnacija sa tedencijom manjeg opadanja".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • JS

    Sad ce to Toma sa prijateljem i Kinezima da izmesti iz starog korita. Samo sto nije. Bice riba, k'o morakih pasa i brodova i ko zna cega jos. A za svo ono blago koje otmu, dobicemo sipak i pustos. Ne dajte nasu zemlju i vodu!!!

  • Jevrem

    Deko srecan rad !!! Popravice se vodostaj, nemoj da se sikiras, cim Toma prokopa vezu za Solun,stize ko 1 na 10 🙂 taman da pecas sarane kapitalce i po neku ajklulu na cekanje umesto karasa,deverike i beolice😉

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima