≫ 

Zahtev za pasoš moći ćete da podnesete i 6 meseci pre isteka: Evo kada još možete da izvadite novi

Cilj Zakona je da se pojednostave procedure, rekao je ministar Stefanović

  • 4
Pasoš, globus, put oko sveta Foto-ilustracija: pixabay.com, Telegraf

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u Skupštini Srbije da je cilj izmena i dopuna Zakona o putnim ispravama pojednostavljivanje procedura i efikasnije ostvarivanje prava građana.

Obrazlažući predlog zakona poslanicima, Stefanović je rekao da će građani imati mogućnost da zatraže izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta, kako bi mogli nesmetano da putuju u zemlje koje imaju propise da vam pasoš mora važiti još tri ili više meseci od datuma izlaska iz te zemlje.

- Još jedna novina je da kada dokument treba javno oglasiti nevažećim, to se može uraditi na internet strani MUP-a čime se izbegavaju dosadašnji troškovi oglasa. Važeći zakon o putnim ispravama donet je 2007, izmenjen je 2014. godine, a sadašnje izmene rezultat su praćenja primene zakona i želja da građani efikasnije ostvare svoja prava - rekao je Stefanović.

Poslanici bi posle seta zakona iz oblasti unutrašnjih poslova trebalo da razmotre i predloge nekoliko kadrovskih rešenja.

Kada tražiti nov pasoš 

Ako vam još važi pasoš, Zakon o putnim ispravama navodi sledeće situacije kada je moguće izvaditi nov pasoš.

- Ako vam je pasoš popunjen, MUP će vam izdati novi pasoš bez problema, jer objektivno nemate više mesta za pečate ili vize.

- Ako vam je pasoš oštećen ili dotrajao. Razlozi mogu biti mnogi, od toga da ste ga slučajno oprali u veš mašini, do toga da ste prosuli na njega koktel na nekoj egzotičnoj destinaciji.

- Ako ste promenili lične podatke koji su upisani u pasoš, a to su najčešće ime, prezime i adresa, možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša i po svoj prilici zahtev će vam biti odobren.

- Ako vam se lični opis promenio toliko da slika na pasošu ne odgovara izgledu lica.

Video: Kolika je gužva u nedelju na šalteru za zamenu tablica

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robert

    13. novembar 2019 | 10:24

    Pa ako gurnete malo pare sluzbenicima u dzep ide brzo!

  • Dare

    13. novembar 2019 | 10:43

    Ma da i par godina pre isteka moze samo da se sto vise para narodu uzme. Zasto nije naglasio da licima kojima pasos ne vazi duze od 6 neseci nije dozvoljen prelazak preko granice ? Ko to sebi daje za pravo da nekom smanjuje rok vaznosti za 6 meseci nesto sto je vec platio a cija vaznost pise u dokumemtu ? Kao i nove vozacke , licbe karte i reg tablice koje su bile vazece gradjani platili i onda se neko dosetio da iste zameni novim ali o trosku gradjana i ako su gradjani vec jednom sve to bili platili i vaznost nije bila istekla, pa sto onda tim istim ne zamenise stara dokumenta i tablice novim besplatno do roka koji je glasio na starim ? Dali ovo ime igde na planeti gospodine Ministre ?

  • Hs

    13. novembar 2019 | 10:26

    Cudime da nisu poskupeli pasosi ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA