• 19

Do 12 godina zatvora preti svakom ko od 1. decembra digne ruku na državnog službenika

Status službenog lica traže mnogi, a poslednji su bili sudski veštaci

  • 19

Svako ko posle 1. decembra napadne policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije biće osuđen najmanje na godinu dana, a najviše na 12 godina. Ove kazne, skoro duplo veće nego do sada, predviđene su izmenama Krivičnog zakonika, koji stupa na snagu za tri nedelje.

- Borili smo se da dobijemo zaštitu kao radnici javne ili državne bezbednosti, i uspeli. Ali, sada smo suočeni sa novim problemom - kako dokazati napad. Kod inspekcija je to poseban problem, jer na teren obično izlazi jedan, maksimalno dva inspektora. Kada vrše nadzor u nekoj firmi, zaposleni svedoče u korist svog poslodavca  - kaže za Novosti Dragoman Paunović, predsednik Mreže inspektora Srbije.

Zato je zatražena proširena sednica Vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, kojoj bi prisustvovale i sudije, tužioci, predstavnici MUP. Cilj bi bio dogovor oko toga kako u sličnim situacijama dokazati napad na službeno lice i kako usaglasiti ujednačeno postupanje.

- Tražimo da se napad na inspektore tretira kao napad na državu, da se takvi predmeti rešavaju po hitnom postupku, da sankcije budu oštre i sudska praksa ujednačena - kaže Paunović.

Status službenog lica traže mnogi, a poslednji su bili sudski veštaci. Prethodno su ga tražili zaposleni u zdravstvu, prosvetni radnici, zaposleni u EPS na isključivanju struje, taksisti, vozači GSP, novinari...

Vozač autobusa

Foto: Shutterstock

U Ministarstvu pravde kažu da je Radna grupa za izmene KZ u stalnom zasedanju i da će sve pristigle predloge razmotriti. Ipak, dodaju i da zakon precizira ko su službena lica: ona koja u državnom organu vrše službene dužnosti, izabrana, imenovana ili postavljena lica, javni beležnici, izvršitelji i posrednici u arbitraži, vojna lica...

- Službeno lice uživa posebnu zaštitu, bilo da je propisano zasebno krivično delo koje se može izvršiti samo prema tom licu (na primer sprečavanje u vršenju dužnosti), bilo da je to predviđeno kao teži oblik nekog krivičnog dela (na primer teško ubistvo). Ova dela se posebno tretiraju samo kada su počinjena prilikom vršenja dužnosti - objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Status službenog lica podrazumeva i pojačanu krivičnopravnu odgovornost, pa tako postoji ceo niz krivičnih dela protiv službene dužnosti, kao što su zloupotreba položaja ili kršenje zakona od strane sudije. Zakon propisuje i teže oblike pojedinih dela, ako ih izvrše službena lica. Nesavestan rad vozača GSP sada se tretira kao disciplinski prekršaj, a ako bi postali službena lica, bilo bi to krivično delo.

U Ministarstvu napominju da posebnu krivičnopravnu zaštitu imaju oni koji obavljaju poslove vezane za javno informisanje, zdravstvo, obrazovanje, javni prevoz, pravnu i stručnu pomoć pred sudskim organima. Napadi na njih tretiraju se kao teži oblici krivičnog dela ako su na meti zbog svog posla. Takođe je uvedeno posebno delo - napad na advokate.

Ovo su nove kazne

Za napad na službeno lice ili pretnju sada možete dobiti od 3 meseca do 3 godine zatvora, a od 1. decembra minimalna kazna biće jednu, a maksimalna pet godina zatvora.

Ukoliko napadač još i povredi službenika, dobiće od 2 do 8 godina zatvora za lake povrede i čak 3 do 12 godina za teške povrede.

Video: Zbog čega sve mogu da vas kazne

(Telegraf.rs/Novosti)

Komentari

  • DRagutin

    Nek ponesu pancire, možda će im biti potrebni!

  • PRC

    A koliko će državni službenik koj ne radi po zakonu robijati?

  • BG 1

    Zar nije trebalo ko digne ruku na drugog čoveka bez obzira na zanimanje,motiv i okolnosti su bitne a ne zanimanje.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima