≫ 

Na Strahinjinoj klupi cveće, srca i lepe reči od drugara. 22 bela balona na sahrani uz bolnu poruku

Mališan, koji je pao sa 12. sprata, išao je u OŠ "Sveti Sava"

  • 4
Niš, Strahinja, oproštajne poruke

Foto: Privatna arhiva

"Strahinja, bio si mnogo dobar! Poslušan, dobar drug!"

Školska klupa malog Strahinje iz Niša, koji je poginuo nakon pada sa solitera, nije prazna. Njegovi drugari, suočeni sa najstrašnijom vešću, ispisali su poruke i iscrtali srca za svog stradalog druga. Tu je i cveće u vazi, ali sigurno je pala i neka suza prvačića, dečaka ili devojčice, koji možda i po prvi put osećaju kako izgleda kada neko zauvek ode.

Niš, Strahinja, oproštajne poruke

Foto: Privatna arhiva

- Strahinja je sahranjen u ponedeljak, bila sam na groblju sa kolegama i đacima, svi smo i dalje u neverici, veoma je teško emocionalno prihvatiti to što se desilo. Mene je dirnuo potez majki Strahinjinih drugova koje su kupile 22 bela balona koji su pušteni u vazduh kada je dečak sahranjen sa porukom "Putuj, anđele" - priča psiholog Osnovne škole "Sveti Sava" Mirjana Radojević.

Nakon povratka u školu, osoblje je nastavilo sa podrškom deci kako bi im olakšali da se izbore sa tragičnim gubitkom druga.

Niš, Strahinja, oproštajne poruke

Foto: Privatna arhiva

- Na jedan stočić smo stavili cveće i nekoliko crteža, njegova mama je obećala da će doneti i Strahinjinu fotografiju, to će biti spomen na našeg malog učenika. Sve to je deo intervencije koju radimo u školi da bismo olakšali deci proces žalovanja, jer su ona tako mala da još ne razumeju pojam smrti. Takođe, kolektiv i učenički parlament čiji sam koordinator doneli su odluku o pokretanju humanitarne akcije radi prikupljanja novčanih sredstava za pomoć njegovoj porodici. Naša deca i njihovi roditelji su vrlo senzibilni, prošle godine smo na taj način pomogli NURDOR i Dečju hematološko onkološku kliniku - objašnjava Radojević.

Niš, Strahinja, oproštajne poruke

Foto: Privatna arhiva

Kaže da su deca svoje emocije izrazila crtežima posvećenim Strahinji.

- Crtali su srca, pisali da im nedostaje, da je bio mnogo dobar drug, uopšte, uputili su mu mnogo lepih reči, a sve to je darovano njegovoj majci da bi oni imala uspomenu na humanost drugova njenog nastradalog sina - kazala je Mirjana.

Mali Strahinja je pao kroz prozor stana u kojem je živeo samo nekoliko trenutaka nakon što je njegova majka otišla da odvede trogodišnjeg sina u obližnje obdanište. Udario je u parkirano vozilo, a zatim u beton i na mestu preminuo.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    13. novembar 2019 | 16:49

    Velika tuga.Srbijo izdrzi ,mlad život nema cenu. Roditeljima saučešle. Drugarima još veće srce da prebole i sećaju.

  • Kalimera

    13. novembar 2019 | 17:14

    Uh,uh,uh

  • Bakica

    13. novembar 2019 | 20:04

    Tužno, pretuzno, nema reći utehe ali se mora dalje.Nsjteže je majci i mora joj se pomoći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA