≫ 

Važno priznanje za Aleksandru iz Leskovca: Proglašena je za najbolju srpsku naučnicu

Aleksandra se usavršava u Rusiji, a naučna je saradnica Tehnološkog fakulteta Novi Sad

  • 11
Aleksandra Cvetanović

Foto: Facebook

Leskovčanka Aleksandra Cvetanović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta Novi Sad, koja se upravo usavršava u Rusiji, dobitnica je ovogodišnje prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award za najboljeg mladog naučnika iz Srbije.

Njoj je titula najboljeg mladog naučnika Srbije za 2019. godinu pripala na osnovu kvaliteta njenog dosadašnjeg naučnog rada, merenog kroz broj i kvalitet publikacija, angažovanosti na domaćim i inostranim projektima, ostvarenoj saradnji sa naučnim institucijama širom sveta, kao i na osnovu doprinosa koje njeno istraživanje pruža Dunavskom regionu, piše Jugmedia.

- Ova nagrada mi predstavlja dodatni podstrek za buduća dostignuća, ali i snažnu platformu za uspostavljanje čvrstih odnosa sa mladim naučnim snagama iz Dunavske regije i ovog dela Evrope - kaže za juGmediu ova mlada naučnica.

Aleksandra Cvetanović, kao naučna saradnica angažovana je na studijskom programu farmaceutsko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu Novi Sad bavi se istraživanjem u oblastima farmakološki aktivnih komponenta prirodnog porekla, ekstrakcije, savremenih ekstrakcionih sistema, kao i biološke aktivnosti prirodnih proizvoda.

Aleksandra Cvetanović

Foto: Facebook

Svečana ceremonija uručenja nagrade ovoj Leskovčanki je održana u Bukureštu 7. novembra u prisustvu velikog broja rektora evropskih Univerziteta, predstavnika Federalnog Ministarstva za nauku istraživanja i ekonomiju Austrije, kao i koordinatora za obrazovanje u okviru Dunavske strategije iz Brisela.

Nagrada Danubius Young Scientist Award ustanovljena je 2011. godine sa željom da se mladi naučnici iz Dunavske regije podstaknu na jos produktivniji rad koji bi rezultovao direktnim benefitima po Dunavsku regiju.

Svake godine Federalno ministarstvo za nauku i istraživanje Austrije (Bundesminister für Wissenschaft, Forschung und Wirtschaft) i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa) dodeljuju Danubius Young Scientist Award mladim naučnicima iz 14 zemalja iz Dunavske regije. Kao jednom od dobitnika, dr Aleksandri Cvetanović je pripala i čast da zajedno sa ostalim dobitnicima iduće godine boravi u Joint Research Centru u Ispri, trećem po veličini mestu Evropske Komisije posle Brisela i Luksemburga.

Video: Umro Stiven Hoking, čovek koji je predvideo budućnost

(Telegraf.rs/ Jugmedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA