• 5

Mudre reči patrijarha Pavla kojim nam je lečio dušu: Kada voliš nekog bez logike, to je sloboda

"Ne branimo se od tuđeg zla zlom u sebi"

  • 5

Pre tačno 10 godina preminuo je patrijarh Pavle. Njegov lik i delo zauvek će biti prisutni među srpskim narodom. Upamtili smo ga i kao patrijarha koji je osuđivao svako nasilje i zločine, bez obzira pod kakvom kapom, uniformom i značkom činjeni, bez obzira kom narodu i kojoj veri pripadali. Umeo je dušu ljudsku isceliti blagom rečju.

Zato se danas prisećamo njegovih mudrih i najlepših reči koje su ostale iza njega:

"Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje."

"Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate."

"Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E zato sam hrišćanin."

"Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade."

Patrijarh Pavle

Foto: Profimedia/Danita Delimont

"Ne znate vi, deco moja, šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola."

"Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek."

"Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život."

"Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi."

"Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi."

"Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja."

"Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli."

Patrijarh Pavle

Foto: Profimedia/AFP

"I sebi i drugima kažem: mene može da ponižava ko god hoće, al' da me ponizi nema čoveka na ovom svetu, sem jednog, a to sam ja. Kad to zna, čovek ima stabilnost."

"Nema čoveka bez greha, niti bez dobrog dela."

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi."

"Čovek je, pored uma, obdaren i srcem, osećanjem i voljom kao snagom koja može da ostvari ono što um i srce nađu da treba. A osim toga, obdaren je još i slobodom. Čovek može onako kako Bog hoće a može i suprotno. Jer, što kaže naš filozof Koža Knežević, „čovek je biće kome može i Bog da se obraduje, a od koga može i đavo da se postidi“. Vidite koliki je to ogroman razmak! Gde ćemo se naći, zavisi od nas."

"Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na Njega se odnosi večnost. A večnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti."

"Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja."

"Nema čoveka bez greha, niti bez dobrog dela."

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Wien

    Gospod je nas Srbe udostojio takve milosti i podario nam blazenopocivseg Patrijarha Pavla a Kako mu uzvracamo ljubav...??...

  • CG

    Slava ti i milost sveti Patrijarse Pavle

  • Господ мој и Бог мој

    "Неће бити опасно то што нас на путу спасења сналазе муке и тешкоће. Биће опасно то, ако не знамо зашто."

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima