Najveća rudarska nesreća u Srbiji: Tog dana je poginuo 91 rudar, tela su izvlačili mesec dana

- Na sve strane leševi, a pre toga su se borili za život, pomoću maski koje su imali samo spasioci - ispričao je jedan od spasilaca o tragediji koja se dogodila pre 30 godina

  • 1
rudnik, rudari, kopanje rudnika Foto: Shutterstock

U najvećoj rudarskoj nesreći u Srbiji, 17. novembra 1989. godine, u Aleksinačkim rudnicima, nastradao je 91 rudar. Tela poginulih rudara izvlačena su sa dubine od 700 metara, skoro mesec dana. Od 178 rudara koji su tog jutra ušli u okno broj 2 Aleksinačkog rudnika, polovina se nije vratila.

Ljubiša Stanojević, koji je sa svojim timom iz jame izvlačio tela nastradalih rudara, nagrađen je državnim ordenom za hrabrost.

- Na sve strane leševi, a pre toga su se borili za život, pomoću maski koje su imali samo spasioci. Teško, jako teška scena, mnogi od spasilaca nisu mogli da izdrže, pa su povraćali i vraćali se - ispričao je Ljubiša Stanojević, član spasilačkog tima.

rudnik, Aleksinac, tragedija, pogibija rudara Printskrin: Youtube/RTS Sajt-zvanični kanal

- Najmanje desetak njih sam prethodnog dana primio na posao, uputio ih šta treba da rade, kako da rade, a sutradan su već nastradali - kaže Dušan Stanojević, sekretar Aleksinačkih rudnika od 1974. do 1991.

Tela poginulih rudara iz jame su izvlačena 29 dana.

rudnik, Aleksinac, tragedija, pogibija rudara Printskrin: Youtube/RTS Sajt-zvanični kanal

Sa oko hiljadu zaposlenih, Aleksinački rudnik bio je okosnica razvoja privrede u ovom kraju.

- Svakako da je mnogo uticao na privredu, ne samo na ljude koji su živeli od rudnika, njihove porodice, već i na malu privredu i firme koje su se naslanjale, kako iz opštine Aleksinac, tako i iz cele Srbije - kaže Čedomir Rakić, zamenik predsednika Opštine Aleksinac.

rudnik, Aleksinac, tragedija, pogibija rudara Printskrin: Youtube/RTS Sajt-zvanični kanal

Ovo je bila jedna od najvećih rudarskih nesreća u bivšoj Jugoslaviji, u kojoj je od trovanja ugljen-monoksidom nastradala polovina prve smene rudara.

Rudnik je ubrzo nakon toga zatvoren, a naselje Aleksinački rudnici je od tada skoro potpuno pusto.

Pogledajte dokumentarni film RTS-a "Muzej garavih senki", autorke Nataše Mijušković:

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Južnije tužnije

    17. novembar 2019 | 14:36

    Taj rudnik krije najveću tajnu dvadesetog veka. Sumnjam da će se ikad saznati istina vezana za ovaj rudnik i da će sve ostati na špekulacijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA