≫ 

Ima cerebralnu paralizu i najbolje prijatelje na svetu: Zbog njih je Aleksa i danas završio maraton

Aleksi je cerebralna paraliza dijagnostifikovana sa 6 meseci. Od svih vrsta, njegova je najgora, jer sam ne može baš ništa da uradi

  • 20
Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon Foto: Marko Jovanović

Najlepša slika koja je stigla sa današnjeg maratona je ona na kojoj se nalaze dvojica drugara. Jedan je u kolicima, a drugi ga gura - i tako skoro svaku trku. Mladić u kolicima je Aleksa Petrović koji je zahvaljujući svojim drugarima završio mnoge trke.

Aleksi iz Jagodine je cerebralna paraliza dijagnostifikovana sa 6 meseci. Od svih vrsta, njegova je najgora, jer sam ne može baš ništa da uradi.

Aleksa Petrović Foto: Klub Griffin

U emisiji "Život priča" koja se ranije emitovala na televiziji, Aleksa i njegovi roditelji ispričali su pred kamerama kakvo je bilo detinjstvo sa tom dijagnozom, kao i kako je Aleksa zahvaljujući svojim prijateljima i porodici postao jedan srećan mladić.

Aleksa je imao pet godina kada su započele delotvorne terapije. Dolazili su lekari iz Rusije i stanje je bilo osetno bolje, ali se sve promenilo nakon bombardovanja posle kog ti isti lekari više nisu dolazili u našu zemlju.

Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon Foto: Marko Jovanović

Dečak je pošao u školu 2000, a on je od samog početka, s obzirom na društvo u kom živimo, imao mnogo sreće i deca su ga prihvatila i tretirala ga kao svakog drugog.

Aleksa je, kako su rekli i sami roditelji, imao "ludu sreću" da ga sva deca, svi drugari oko njega, vole, da ga iskreno razumeju i podržavaju. Ima dosta prijatelja, a među svima njima se izdvajaju Nemanja i Marko.

Aleksa Petrović Foto: Klub Griffin

Nemanju je Aleksa upoznao u prvom razredu osnovne škole, kada su obojica imali samo sedam godina. I od tada su nerazdvojni. Nemanja je taj koji je Aleksu čuvao u školi, pomagao mu oko aktivnosti, koji ga je vodio u izlaske. Nemanja je u međuvremenu postao i profesor fizičke kulture i Aleksu je uveo u taj svet. Tako je Aleksa upoznao i Marka. Krosfit trenera i Ginisovog rekordera u ponavljanju vežbe barpi, inače smišljenoj za pripremu američkih marinaca.

Aleksa Petrović Aleksa sa roditeljima; Printscreen/Prva.rs

Dvojica sportista rešila su da sa Aleksom urade jednu veoma hrabru stvar. Prijavili su Aleksu za učešće na prošlogodišnjem Beogradskom maratonu. Pripremali su se, vežbali, organizovali da na smenu guraju Aleksina kolica i stignu na cilj za neki minut duže od dva sata.

Ali, kako često biva, nepredviđene okolnosti su im poremetile plan. Prednji točkovi Aleksinih kolica su počeli nekontrolisano da se tresu i da im onemogućavaju trku, tako da su Nemanja i Marko odlučili da će Aleksu gurati samo na dva zadnja velika točka. Za to je bila potrebna velika fizička snaga njih dvojice, ali i Alekse, koji je morao da balansira i dobro upre mišiće da im pomogne da održe ravnotežu.

Aleksa Petrović Foto: Klub Griffin

Gurali su kolica na smenu, uz pomoć nesalomljive volje neverovatne upornosti, fizičke I mentalne snage, sigurni u svoj cilj. I uspeli su – pod takvim okolnostima, 2 sata i 36 minuta bio je podvig na koji su svi bili ponosni.

Aleksin drugar, Nemanja Milošević rekao je za "Telegraf" da su oni zapravo jedna velika porodica, koju čine članovi kluba "Griffin" iz Jagodine, na čelu sa trenerom Markom Gajićem.

Aleksa Petrović Foto: Klub Griffin

- Svakog maratona upoznajemo nove ljude koji nam se vrlo rado pridružuju i čine našu trku zanimljivijom i brojnijom. Na ideju o Aleksinom i Danijelovom (drugar sa invaliditetom koji danas nije bio u mogućnosti da učestvuje) pojavljivanju na maratonima, došli su Marko Gajić i Nemanja Ivanović. Zahvaljujući njihovim velikim srcima, Aleksa i Danijel su prve osobe sa invaliditetom u istoriji Srbije koji su uz pomoć drugara prešli 42.195 km tj. maraton - kaže Nemanja Milošević.

Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon Foto: Marko Jovanović

Kako je za "Telegraf" rekao, zahvaljujući dobroj volji i želji za Aleksinim i Danijelovim osmehom, njihova ekipa se trudi da učestvuje na što više trka, uključujući i trke humanitarnog karaktera, gde zajedno sa njima pomažu drugim ljudima za što srećniji i lagodniji život.

- Cilj nam je da podignemo svest i motivišemo ljude oko sebe da što više pomažemo jedni drugima i širimo sreću za koju je, na osnovu svih fotografija, jako malo potrebno. Mi smo ekipa koja ne zna za granice i zato nam je cilj da ovo nikada ne prestanemo da radimo. Jedna od narednih želja koju planiramo da realizujemo je da sa Aleksom i Danijelom istrčimo ultramaraton - ispričao je Nemanja Milošević.

Drugi mladić iz ekipe, Nemanja Ivanović, najavio je nove planove.

Sada pravimo pauzu, a onda se nadam da početkom marta trčimo polumaraton u Grčkoj. Dogovori su u toku i mislim da će sve biti kako treba. Ako bog da, možda nam se ostvari i ta mogućnost da sa Aleksom učestvujemo na trci na vulkanu Etna. Ove godine nam je priroda stala na put, jer je proradio vulkan, ali se nadam da će se to realizovati  naredne - kaže Ivanović.

Aleksa Petrović Foto: Klub Griffin

U aprilu je Aleksa sa svojim timom dobio i nagradu za učešće u maratonu u Jagodini. Skupština grada Jagodine novčano je nagradila osobe sa invaliditetom Aleksu Petrovića i Danijela Stojiljkovića i njihove pratioce za učešće na trećem jagodinskom maratonu. Oni su ušli u istoriju jer je prvi put jedan tim osoba sa invaliditetom u našoj zemlji nastupio na 42 kilometra.

Ove godine, "pao" je i Comtrade Serbia Marathon, a ko zna šta ovim mladićima može da bude granica.

Video: Najlepša scena sa Serbia Marathona: Drug ga gurao u kolicima, oni su pravi pobednici ove trke!

(N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA