≫ 

"Skaredni spot na grobovima monaha" Eparhija raško-prizrenska sprema tužbu zbog snimka na Novom Brdu

Povređena verska osećanja Srba na Kosovu

  • 17
Albana Azizi Printskrin: Youtube/ProduksioniARBONI

Eparhija raško prizrenska najavila je da će razmotriti mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za, kako navodi, profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

Eparhija je u saopštenju izrazila oštar protest zbog video snimka pevačice albanskog porekla Albane Azizi na temeljima hrama Sv. Nikole u Novom Brdu, "uz duboko zgražavanje nad ovim necivilizovanim načinom ponašanja".

Eparhija ukazuje da je prostor tvrđave Novog brda i njena okolina po kosovskim zakonima Specijalna zaštićena zona (SŽ) i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane postojećim zakonom o SŽ.

Albana Azizi Printskrin: Youtube/ProduksioniARBONI

Oni ističu da za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve, što je sankcionisano tim Zakonom, kao i snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se ocenjuje i da prištinske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

Eparhija ukazuje na kontinuiranu zloupotrebu lokacije Sv. Nikole navodeći neovlašćene radove na hramu, služenje rimokatoličke mise do ovog, kako navode, skarednog i neukusnog spota, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalazi više grobova sveštenika, monaha i vernika.

Eparhija Raško-prizrenska navodi i da će ovo pitanje što hitnije pokrenuti na Savetu za Specijalne zaštićene zone.

- Od međunarodnih predstavnika, kojima ćemo se posebno pismeno obratiti i predstavnika kosovskih institucija očekujemo ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona - navodi eparhija i najavljuje da će tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta imajući u vidu da je ovaj drevni hram "postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom SPC na Kosovu i Metohiji".

U spotu, koji RTK emituje u udarnim terminima, Albana Azizi obnažena sa još nekoliko devojaka obučenih u albansku nošnju promoviše svoju novu pesmu, a spot je snimila u Hramu Svetog Nikole u Novom Brdu.

Video: Posle 236 godina derviši sa Kosova izveli ritual poslećen Alahu u srcu Dorćola

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    19. novembar 2019 | 08:42

    Treba shvatiti da je to "Narod" koji je oteo tuđu zemlju. I koji nema ništa svoje . Pa zato se tako i ponašaju

  • Danica

    19. novembar 2019 | 09:04

    Ne samo Srpska,nego svih pravoslavaca.Ovde se radi o tome da nema postovanja verskog I ovo je upereno protiv svskog pravoslavca tj.hriscanina!!!!

  • nikolas

    19. novembar 2019 | 08:40

    DOZVOLILI SMO DA NAM NATO KRVNICI SA ALBANCIMA SKRNAVE PRAVOSLAVNE SVETINJE I RUSE GROBLJA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA