≫ 

Sve više nervoznih pacijenata i njihove porodice napadaju lekare i bolničare. U čemu je problem?

I medicinsko osoblje i pacijenti uzimaju pravdu u svoje ruke

  • 37

Iako medicinsko osoblje ima status službenog lica i svaki napad (verbalni, fizički) na njih predstavlja krivično delo, pacijenti u svakodnevnoj praksi ophode se sve agresivnije prema njima.

Optužbe, psovke, ružne reči, pa čak i fizički napad na lekare više nisu novina u našem društvu, u Srbiji. Lekari, bolničari, medicinske sestre, dispečeri, pa čak i vozači moraju da budu spremni na "različite" pacijente. Najučestalije probleme imaju sa osobama koje zloupotrebljavaju alkohol i narkotike.

Tako nam iz Subotice stiže vest o incidentu kada je rođak jednog pacijenta napao dispečera Hitne pomoći.

Dok su obe ekipe Hitne pomoći bile na terenu, bolničar koji je primao telefonske pozive ostao je sam u zgradi, odnosno u susednoj prostoriji je bio njegov kolega koji nije bio na dužnosti.

- Dok smo boravili tamo dežurni dispečer je baš primio hitan poziv. U jednoj hali Privredne zone Mali Bajmok jedan muškarac je dobio epileptični napad. Dok ekipa Hitne pomoći nije stigla na lice mesta, on je preko telefona davao savete kako da mu pruže prvu pomoć - rekao je dispečer.

Njegov kolega koji je takođe napadnut u nedelju dok je obavljao sličan zadatak.

Često na udaru bivaju oni koji nemaju moć da donose odluke, niti su bili u mogućnosti da reaguju na drugačiji način.

Zaposleni u Hitnoj pomoći u Subotici kažu da mnogi ljudi ne znaju da se vikendom hitni slučajevi opšte medicine primaju u Ambulanti broj 4, na Karađorđevom putu, a ne u stanici Hitne pomoći. U nedelju ujutro pojavila se jedna žena koja se žalila na mučninu. Dispečer joj je saopštio da je sam, da ekipe na terenu pružaju hitnu pomoć, tako da ne mogu da je prime. Žena se zbog toga uznemirila, počela je da povraća. Tada je u stanicu ušao njen suprug, uhvatio je dispečera za vrat, kome je na kraju pomogao kolega koji je bio van dužnosti. Dispečer se od tada nalazi na bolovanju.

Bolničari su u razgovoru mimo kamera rekli da je policija za nekoliko trenutaka stigla na lice mesta. U međuvremenu se jedna ekipa vratila sa terena pa je lekar pregledao pacijenta. Press služba Doma zdravlja Subotica je potvrdila da se dogodio incident između radnika Hitne pomoći i člana porodice jednog pacijenta. Oni su dodali su u Ambulantama gotovo svakodnevni konflikti usmereni prema zdravstvenim radnicima.

Oslabljeni autoriteti u porodici, školi, državi, nisu zaobišli ni oblast zdravstva. Iako su oni profesionalci, naučeni da se snalaze i u najtežim situacija, neke priče ne mogu da ih ostave ravnodušnim ili smirenim. Ponekad je neophodna asistencija policije.

Lekar, tuča, napad, napao, doktor, pacijent Foto-ilustracija: Shutterstock

Drugi slučajevi napada na lekare i medicinsko osoblje

Slučajevi nasilja nad medicinskim osobljem beleže se u celom regionu, ono što je zabrinjavajuće je rast njihovog broja i brutalnosti.

U Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo održan je prošle nedelje dvosatni štrajk upozorenja. Povod je napad pištoljem na lekare i medicinsko osoblje od pre nekoliko dana.

- Ja nisam ni kriminalac ni ubica. Ja sam samo roditelj deteta koje je teško bolesno. Što se tiče doktora pedijatrije, samo mogu da ih pohvalim, jer su uradili sve što je u njihovoj moći za moje dete. Ovo je bio incident samo sa jednom osobom, koja nije htela da nam izađe u susret, da nam objasni šta treba da radimo - kaže Smajlović

Advokat Denisa Smajlovića kaže da njegov slučaj nije usamljen, u advokatskoj praksi je izuzezno mnogo takvih slučajeva, a on razmišlja kao čovek koji se svakodnevno s njima susreće.

- Ono što se tog dana dogodilo bio je sukob dve paralelne stvarnosti - kaže Ermin Gačanović, advokat. - Stvarnost jednog očajnog roditelja i stvarnost jednog sistema. Može li se prihvatiti da se zbog nejasnoće oko nadležnosti ili nenadležnosti čeka da se ugasi život jednog maloletnog deteta - smatra Gačanović.

Incident koji se dogodio u Kliničkom centru u Sarajevu, i brojnost takvih napada o kojima se govori otvara pitanje zašto se oni dešavaju. I oni koji su počinili incidente i oni koji su bili njihove žrtve okrivljuju sistem.

Pre par nedelja haos se dogodio i na klinici u Nišu, kada je sin pacijentkinje udario medicinskog tehničara u glavu.

- Kada mu je majka prozvana, taj čovek je sa njom ušao u ordinaciju. Počeo je da viče, a zatim se zaleteo na medicinskog tehničara i udario ga u glavu. Besneo je po ordinaciji i razbacivao instrumente. Obezbeđenje je brzo reagovalo i savladalo ga, nakon čega je pozvana policija koja ga je privela – kaže naš sagovornik iz ove zdravstvene ustanove.

Uprava Kliničkog centra u Nišu apelovala je na nadležne organe da preduzmu mere kako bi zdravstveno osoblje zaštitili s obzirom na učestale incidente čija su žrtva medicinski radnici.

I kako pacijenti i medicinsko osoblje u realnosti nemaju vremena da sačekaju da pravosudni sistem odluči na čijoj strani je pravda, oni uzimaju pravdu u svoje ruke.

Da li ste ikada imali slično iskustvo vezano za nasilje u bolnicama? Ostavite nam odgovore u komentarima.

Video: Opšte prebijanje doktora u bolnici

(Telegraf.rs/Pannonrtv.com/Al Jazeera)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Guess.

    20. novembar 2019 | 05:55

    Jako su neljubazni i nepristupacni., medicinskim sestrama, netrebaju rogovi, ubijaju pogledom.

  • Olga22

    20. novembar 2019 | 08:26

    Nazalost takvo je vreme doslo da nije lako ni pacijentima ni medicinskom osoblju, sam sistem nije dobar, jer placamo socijalno a primorani smo privatno da idemo kod istih lekara koji rade u drzavnoj ustanovi. Ocekuju se pokloni da bi pacijent bio primljen ili operisan, pacijent se nekoliko puta sprema za operaciji i svaki put vraca, dok ne nadjes vezu i ne castis, onda sve moze.

  • Sta reci

    19. novembar 2019 | 21:46

    To je tacno i treba da se pitamo sta je uzrok tom ponasanju. Bahati su, puni sebe, potcenjivacki vas gledaju, medicinske sestre kao starlete-takmice se koja ce biti glavna i koja ima jacu poledjinu i ne smes da joj se obratis. Svi mi to znamo i ne treba da glumimo da ne znamo o cemu se radi. Cinjenica je da ima divnih doktora, medicinskog osoblja koje je divno i koje se ljudski odnosi prema pacijentima, ali ti su u debeloj manjini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA