≫ 

Fore sa ujedima "crnog" ili "žutog" psa opštine skupo plaćaju. Vrbas je stao na put lažnim prijavama

Opštinski pravobranilac u parničnim predmetima za naplatu nematerijalne štete zbog napada i ujeda pasa dosad pojavljivao samo kao nemi posmatrač

  • 5

U Vrbasu je pokrenut prvi sudski postupak zbog lažnog prijavljivanja ujeda pasa lutalica. To se smatra istorijskom prekretnicom, s obzirom na to da dosad nije bio odbačen nijedan zahtev za nadoknadu štete zbog ujeda napuštenih pasa, za šta se iz opštinskog budžeta godišnje izdvajalo i do 20 miliona dinara.

Otkrivanju prevare doprinelo je davanje većih ovlašćenja Komisiji za utvrđivanje osnova i visine nadoknade štete nastale usled ujeda pasa, a naročito uključivanje lokalne policije u istragu sumnjivih prijava. Problematičan slučaj dogodio se u selu Kucura. Opštinsko pravobranilaštvo i Komisija za utvrđivanje naknade štete za ujede pasa zatražili su sudskomedicinsko veštačenje povređivanja u prijavljenom uličnom napadu lutalice u Kucuri. Veštak je izričito odbacio mogućnost da je prijavljena povreda nastala ugrizom psa.

Nalaz veštaka predstavlja iznenađenje, budući da se opštinski pravobranilac u parničnim predmetima za naplatu nematerijalne štete zbog napada i ujeda pasa dosad pojavljivao samo kao nemi posmatrač, jer su svi dokazi bili na strani tužitelja.

- Iskazi onih koji traže obeštećenja svode se mahom na to da ih je ujeo neki crni ili žuti pas srednje visine. Neki su čak i menjali iskaze, što je sud prihvatao s razumevanjem, "jer su bili pod stresom kad su davali prvu izjavu". Visoke naknade, do 100.000 dinara pojedinačno, dobijali su i oni koji su pali s bicikla, jer ih je napao neki pas, koji je posle pobegao - navodi Zlatko Antić, koordinator službe zoohigijene u Javnoj agenciji za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) u Vrbasu.

Donošenjem novog opštinskog pravilnika o nadoknadi štete za ujede, lekarima je zabranjeno da napišu da je nekog ujeo pas lutalica.

- Ujed može biti i od psa koji ima vlasnika, što se vrlo često i dešava. Lekari opšte prakse, takođe, ne smeju da potvrde, nego samo da postave sumnju na ugriz psa - istakla je Mirna Paroci, opštinski pravobranilac u Vrbasu.

Traume

 

Posebna priča su, napominje Antić, izveštaji lekara, koji su opisivali traume žrtava pasa lutalica.

- Nesanica, košmari, halucinacije, strah da se izađe na ulicu, pa čak i mokrenje u krevet, sve su to medicinski utvrđene posledice doživljenih napada pasa lutalica - ukazuje Antić.

Vraćeni na ulice

 

U prihvatilistu JAZIP trenutno je smešteno oko 250 pasa. Boksovi su prebukirani, zbog čega su zoohigijeničari primenili program CNR (catch-neuter-release, ili u prevodu: uhvati-steriliši-pusti), kojim je od juna ove godine na ulice vraćeno oko stotinu pasa.

- To su psi koji više ne mogu da se razmnožavaju, a pre puštanja je provereno da nisu agresivni, pa mogu biti samo lažno optuženi da su nekog ujeli - naglašava Antić.

Video: Čopor lutalica do smrti izgrizao ženu

(Telegraf.rs/ 021.rs/ Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    20. novembar 2019 | 11:06

    I sta to znaci ako me ujede pas doktor to ne sme da potvrdi sto znaci da ni serum necu moci da dobijem ovo ima samo u Srbiji..

  • Tiki

    20. novembar 2019 | 14:19

    Ja sam licno bila svedok,kada je pas ujeo devojku na ulici u Vrbasu.Pas nije imao vlasnika,bar ne u blizini!Takodje sam bila prisutna kada je copor pasa napao decu na igralistu kod autobuske!Pozvali smo miliciju ali oni nisu reagovali.Toliko o pitomim psima!I kao po obicaju,opstina Vrbas (lokalna samouprava)uvek smisli neki pravilnik,kako bi prikrila svoj nemar!😣

  • ON

    20. novembar 2019 | 13:18

    Zamisli vratili su na ulicu "mirne" pse koji ne ujedaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA