≫ 

Danas slavimo Svetog Nektarija, zaštitnika bolesnih: Veruje se da ova molitva dovodi do izlečenja

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nektarija Eginskog, zaštitnika obolelih od raka

  • 16

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas, 22. novembra, slave Svetog Nektarija Eginskog, grčkog monaha nad čijim su se moštima, prema brojnim svedočenjima, dešavala čuda.

Veruje se da one imaju isceliteljske moći i da pomažu onima koji boluju od teških bolesti, a naročito obolelima od raka.

Sveti Nektrije je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine. Živeo je polovinom devetnaestog veka, a preminuo je 1920. godine.

Njegov život, od prvih koraka sve do upokojenja, od velikog je značaja za pravoslavne hrišćane. Život ovog čoveka bio je neprestana borba u ime dostizanja istinskog znanja i vrline. Žitije svetog Nektarija predstavlja ostvarivanje nepokolebljive želje za pronalaženjem onoga prema čemu je toliko svim silama stremila njegova duša, kao približenje Bogu i Isusu Hristu. Sveti Nektarije Eginski je svetitelj kojem se pripisuje više od 2.000 čuda.

Sveti Nektarije Danas se pomolite Svetom Nektariju, Foto: eparhija-zicka.rs, flickr/stanley yuu

Po pravoslavnom verovanju, isceljenje uz Svetog Nektarija našli su oboleli od raka, paralize, Parkinsonove bolesti i bolesti nerava, bubrega, očiju, te nije čudno što su ga mnoge zdravstvene ustanove, a pre svih Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, uzele za svog zaštitnika.

O čudima svetog Nektarija Eginskog svedočili su mnogi njegovi savremenici i sledbenici, a brojne su i ispovesti ljudi kojima je pomogao.

Manastir Svete Trojice, koji je ovaj svetac osnovao u Egini, posećuju hodočasnici iz celog sveta, a većina njih ne krije da je našla isceljenje nad njegovim moštima koje ispuštaju sveto miro.

Vernici u manastir dolaze da se poklone Svetom Nektariju i da na njegovim moštima osvete jastučnicu, peškir ili šal, koji bi nakon toga bolesnici trebalo da nose, kao i da uzmu osveštano ulje.

Molitva Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu 

Danas izgovorite ove reči za ozdravljenje:

"O, mirotočiva glavo, svetitelju Nektarije, arhijereju Božiji! U vreme velikog odstupništva i bezbožništva, pobožnošću si prosijao i sakrušio glavu pregordoga satane, koji nas je izranjavio. Toga radi darova ti Hristos da lečiš bolesti neizlečive, koje nas spopadoše zbog bezakonja naših. Verujemo: zavoleo te je Bog pravednoga, da tebe radi nas grešne pomiluje, od prokletstva da nas razreši, od bolesti da nas izbavi i da se po svoj vaseleni slavi strašno i preslavno Ime Njegovo, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    22. novembar 2019 | 09:12

    Sveti Nektarije Eginski sačuvaj nas od svih bolesti i nevolja.

  • Robert Pozarevac

    22. novembar 2019 | 09:11

    Slava i milost svetom Nektariju Aginskom. Sveti oče Nektarije moli gospoda Boga za nas!!!

  • zvoncica

    22. novembar 2019 | 07:41

    SLAVA MU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA