≫ 

Sofija je izgubila bitku. Njeni roditelji će pomoći Tijani da napravi prvi korak uz ove snažne želje

Tijana Nastasić (10) boluje od cerebralne paralize, a za njeno lečenje potrebno je oko 100.000 evra

  • 0
Tijana Nastasić

Foto: Privatna arhiva

Devojčica Sofija Nakić (16) preminula je 15. novembra od sarkoma vezivnog tkiva, a novac prikupljen za njeno lečenje će, prema odluci tinejdžerkinih roditelja, biti raspoređen drugoj bolesnoj deci. Deo novca otići će za lečenje desetogodišnje devojčice Tijane Nastasić, koja boluje od cerebralne paralize, a za čije je lečenje potrebno 100.000 evra.

Sofijin otac Bojan Nakić poželeo je devojčici srećnu i uspešnu borbu, a njenim roditeljima mnogo snage i da se izbore za lepši život i bezbrižno detinjstvo svoje ćerke.

Tijana je rođena u vojvođanskom mestu Titelu, iz uredne blizanačke trudnoće, tačno dva meseca pre vremena. Za razliku od njene sestre Teodore, ona nije imala sreće da njeno prevremeno rođenje ne ostavi posledice po zdravlje. Ova preslatka devojčica dobila je cerebralnu paralizu.

Tijana Nastasić

Tijana boluje od cerebralne paralize, Foto: Privatna arhiva

U početku ništa nije ukazivalo na to da je Tijanina prevremeno rođenje ostavilo posledice. Međutim, kako je vreme prolazilo, primećeno je da Tijana zaostaje u motoričkom razvoju. Porodica je krenula sa fizikalnim terapijom i Tijana već sa 18 meseci dobija dijagnozu cerebralna paraliza i to kvadripareza spastica, što znači da su zahvaćeni donji i gornji ekstremiteti.

Uz svakodnevnu fizikalnu terapiju, Tijana je imala i dve hiruške intervencije. Poslednja je bila u oktobru prošle godine, kada joj je na klinici "Acibadem" u Istanbulu rađena selektivna dorzalna rizotomija na kičmenoj moždini i tako trajno uklonjen spazam.

Tijana je tom intervencijom dobila šansu da konačno stane na noge i napravi svoje prve korake. Da bi se do toga došlo, Tijani su potrebne svakodnevne kvalitetne terapije. Fizikalna, hipoterapija, plivanje kao i razna ortopedska pomagala.

Uz to, Tijani su neophodne još dve hiruške intervencije, s obzirom na to da je dugogodišnji spazam prouzrokovao luksaciju levog kuka i kraću levu nogu za 2 centimetara, kao i strabizam.

Tijana Nastasić

Devojčica je do sad imala dve hirurške intervencije, Foto: Privatna arhiva

Te dve operacije, na insistiranje tima lekara na čelu sa prof. dr Ozekom, koji se bavi lečenjem dece sa cerebralnom paralizom, treba da se obave na klinici "Acibadem" u Istanbulu.

Tijana svakodnevno iz Titela mora za Novi Sad na razne terapije koje se plaćaju, a zbog dve hiruške operacije koje predstoje, njena porodica prinuđena je da se obrati javnosti kako bi prikupila sredstva.

Tijana je jedno drago, umiljato dete i obzirom da je mentalno zdrava, veoma je motivisana i uporna. Ima svoj cilj, a cilj je da stane na noge i počne samostalno da hoda. Ide u školu i mnogo voli svoje drugare.

Tijana Nastasić

Tijana je motivisana i namerava da napravi sama svoje prve korake, Foto: Privatna arhiva

Ovoj preslatkoj devojčici potrebno je oko 100.000 evra.

Pomozimo joj da napravi svoje prve samostalne korake.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 613 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human613 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-533505-61

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002857.9

IBAN: RS35160005400002857911

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Darija ima 6 godina i dva puta je bila jača od raka

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA