Tito je na ovom mestu za dlaku izbegao smrt u kobnoj eksploziji kada je nastradalo 120 ljudi

Fabrika Prvi partizan snabdeva municijom vojsku i policiju Srbije, ali i mnoge armije sveta

  • 14
Užice, Đetinje Foto: Rina.rs

Zbog svog povoljnog geografskog i transportnog položaja u gradu na Đetinji, davne 1928. godine započela je sa radom prva privatna fabrika municije na Balkanu. Ugledni slovenački puškar Jakob Pošinger otkupio je Puškaru Kranj i svoje pogone preselio u Krčagovo. U vihoru Drugog svetskog rata kad su partizanski odredi ušli u Užice, pogone fabrike premestili su u centar grada u podzemne trezore Narodne kraljevine Jugoslavije.

- Fabrika je imala ogroman značaj u snabdevanju vojnih jedinica. Za dva meseca ovde je napravljeno 21 hiljada pušaka, oko 2700 puščanih metaka i sve to se slalo partizanskim odredima kako po Srbiji, tako i u Bosnu i Sandžak - rekao je za RINU istoričar, Nemanja Obradović.

Užice, Đetinje Ulaz u nekadašnju fabriku municije/ Foto: Rina.rs

U desnom tunelu trezora bili su smešteni municijsko odeljenje i alatnica. Levi deo predstavljao je civilno sklonište, u kom su se Užičani štitili od nemačkih bombardovanja, a u poprečni tunel odlagano je oružje koje nije otišlo na front. Upravo tu, 22. novembra 1941. godine došlo je do stravične eksplozije u kojoj je stradalo 120 ljudi.

Užice, Đetinje Poprečni tunel i mesto gde se dogodila eksplozija/ Foto: Rina.rs

- Poginuli su svi radnici iz druge smene i civili koji su se u tom trenutku zadesili u skloništu. Niko nije preživeo. Dugo se mislilo da je do ove strahovite eksplozije došlo zbog špijunske sabotaže i da je jedan četnički vojvoda u fabriku postavio dinamit. Međutim, to nikada nije dokazano. Danas se sve češće pretpostavlja da su uslovi u samom tunelu i velika vlaga doveli do ove nesreće - kaže Obradović.

Užice, Đetinje Na zidovima slike nastradalih radnika/ Foto: Rina.rs

Ovu eksploziju, kako tvrde istoričari, za dlaku je izbegao i vrhovni komandant partizana, Josip Broz Tito koji je iz fabrike izašao nekoliko minuta pre same nesreće.

Njegov štab, koji se nalazio pored, odmah je premešten, a fabrika je nakon eksplozije prestala da postoji, jer već 29. novembra Nemci su ušli u Užice.

Užice, Đetinje Autentične mašine iz 1941. godine nalaze se u nekadašnjim trezorima Narodne banke/ Foto: Rina.rs

Kada je Užice oslobođeno, krajem 1944. godine obnovljen je predratni rad, a fabrika je nazavana “Prvi partizan”. Opstala je i do danas kad postoji kao namenska, svetski priznata fabrika, sa povećanom proizvodnjom i izvozom.

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    22. novembar 2019 | 13:34

    Samo nekoliko minuta pre explozije on izasao!!?? Kako da ne. Namerno je namesteno da poubija Srbe i srpske radnike.

  • Bane

    22. novembar 2019 | 14:27

    Iz te fabrike je na zahtev Draze Tito dao oko 2000 pusaka Drazi za borbu protiv Nemaca, a on iskoristio pa udario sa leda na komsije partizane.

  • nikolas

    22. novembar 2019 | 19:34

    KOJI TITO 1941GODINE I KOJI PARTIZANI BRE KAD SU TADA U SRBIJI I CRNOJ GORI SVI BILI CETNICI !!! KOMUNJARE PA TADA VAS NIGDE NIJE BILO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA