≫ 

Na adresu Nišlijke preminule od raka pre 10 godina, stigao poziv za skrining. Pismo uznemirilo sina

Sin preminule gospođe iz Niša bio je potresen, povređen i ljut je je njegova majka preminula upravo od kancera

  • 2

Poziv da dođe na progled koji je deo skrining programa za rak debelog creva iz niškog Doma zdravlja poslali su poštom na ime Nišlijke koja je preminula pre 10 godina. I dok je koverta sa imenom njegove pokojne majke uznemirila Nišliju B. P. jer je umrla upravo zbog kancera, iz Doma zdravlja tvrde da je obaveza rodbine ih obavesti o smrti člana porodice, kako bi se zdravstveni karton arhivirali.

Da dođe na zakazan pregled u zdravstvenu ambulantu na Ledenoj steni stoji u pozivu koji je stigao polovinom novembra na adresu niške porodice, a naslovljen je na ženu koja je preminula još 2009. godine.

Poziv je bio za skrining raka, a ona je od toga preminula.

- Jako sam uznemiren i ogorčen, ovo je velika bruka. Ne mogu da opišem kako sam se osećao kada sam video kovertu sa njenim imenom - kaže sin.

Iz Doma zdravlja kažu da pozive stanovništvu za skrining, pregled na rak debelog creva, upućuju iz postojeće baze podataka, a na osnovu godine rođenja.

- U slučaju smrti člana porodice rodbina uglavnom obaveštava zdravstvenu ustanovu o smrti svog člana porodice, kako bi zdravstveni karton bio arhiviran, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Lokalna samouprava, po zakonu, nema obavezu da dostavlja Domu zdravlja Niš obaveštenja o preminulim osobama - navode u Domu zdravlja.

Međutim, sin preminule Nišlijke kojoj je upućen poziv na pregled ističe da 10 godina nisu primili nijedno obaveštenje na njeno ime, kao i da je obaveza porodice da prijavi smrt srodnika samo u matičnoj službi, a potom sve ide automatski.

B. P. kaže da administrativne greške razume, ali da ga je ova naročito pogodila jer je reč o njegovoj majci koja je preminula baš od raka.

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(Telegraf.rs/juznevesti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA