≫ 

Milojevići kod Čačka oživeli duh srpskog sela: Na njivu stigli lekari, advokati, svi rade kao jedan

U radu su najbitniji sloga i volja, pa tek onda tehnika, poručuju članovi ove porodice iz Čačka

  • 4
Moba, Gornja Gorevnica Foto: RINA.rs

Mobe su nekada bile sastavni deo života srpskog sela. Bez pomoći komšija i prijatelja nisu se mogle sazidati kuće, ni obaviti radovi u njivi. Danas je taj običaj skoro zaboravljen, međutim u domaćinstvo Milojevića iz sela Gornja Gorevnica kod Čačka, u kasno miholjsko leto stigli su mobaši.

- Ovakva slika ne viđa se više često, niti se pesma sa mobe čuje kao nekad. Mi smo od davnina ovako radili, svi zajedno, pa smo odličili to da zadržimo. Sa prvim zracima sunca prijatelji nam stižu, da što više iskoristimo lep, jesenji dan i krećemo u vađenje praziluka - rekao je Miroslav Milojević za RINU.

Na njivi su lekari, trgovci, stolari, advokati... svi rade kao jedan, oživaljavajući duh starih vremena. Ruke svima jednako mirišu na sveži praziluk, ali za to niko ne mari.

Moba, Gornja Gorevnica Svi kao jedan, Foto: RINA.rs

U dvorištu pored njive, od rane zore na ražnju se okreće prase što je jedina nagrada za vredne fizikalce taj dan. Neki su na mobi prvi put, pa kažu da su pripravnici koji slušaju glavne majstore.

U radu su najbitniji sloga i volja, pa tek onda tehnika. Posao moramo završiti do mraka, a posle druženje uz pesmu i priču nastavlja se duboko u noć - priča Branko Milosavljević.

A posla ima mnogo, jer Milojevići praziluk gaje na površini od deset ari, a ove godine kako kažu, dobro i uspešno je rodilo.

Moba, Gornja Gorevnica Milojevići čuvaju duh srpskog sela, Foto: RINA.rs

- Oko 15 hiljada struka na ovoj mobi biće izvađeno, očišćeno i spremno za prodaju i sve to do Nikoljdana - kaže domaćinov sin Ivan.

Milojevići kažu da se uzgoj praziluka isplati jer ne zahteva prevelika ulaganja, a novac se ne izdvaja ni za radnike, jer su tu dobri prijatelji i komšije.

- Kad sve saberemo, mene košta samo ovo prase koje sam danas ispekao kako bi se svi počastili. Šta govori da i danas mogu ljudu jedni drugima da učine, ko je danas pomogao, zna da može i na nas da računa za bilo šta - izjavio je Miroslav.

Moba, Gornja Gorevnica Bez moba se nekada nije moglo, Foto: RINA.rs

Iako se možda u ovom selu ne ulaže mnogo u praziluk, sigurno je da Milojevići i dalje mnogo ulažu u očuvanje tradicije, prijateljstva i dobrih komšijskih odnosa što sigurno nema cenu.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    28. novembar 2019 | 09:45

    Konačno nešto lepo i veselo. Bravo vama momci! Sve se može uz dobru volju. Pozdrav

  • нс

    28. novembar 2019 | 09:07

    Браво.Вратиће се моба,превише је скупо плаћати.

  • Ha

    28. novembar 2019 | 09:16

    Dodju na 2 dana ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA