≫ 

Cene ribe neće se menjati tokom posta: Najjeftiniji šaran i pastrmka, losos očekivano papren

Morska riba se najviše uvozi iz zemalja EU, Španije, Norveške, Hrvatske, a iz Vijetnama i Kanade samo pod uslovom da potiče iz odobrenih objekata EU

  • 1
Kupovina uoči Badnjeg dana Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Cena ribe, jedne od namirnica koja se najviše kupuje u ovom periodu, a naročito pred Svetog Nikolu, ne bi trebalo da se promeni tokom Božićnog posta, tvrde trgovci. Neki od njih navode da će u ovom periodu uvesti i popuste i akcije kako bi ova namirnica bila povoljnija i pristupačnija kupcima.

Kupci se najviše odlučuju za šarana i pastrmku kada je u pitanju rečna riba, a što se tiče morske uglavnom se kupuju brancin, orada i fileti lososa, navode prodavci.

- Prodaja je već porasla, a tek očekujemo intenzivan promet. Kod nas su neke vrste ribe u poslednjih mesec dana pojeftinile i biće još akcija - objašnjava prodavac u ribarnici na Banovom brdu.

riba Riba će biti važan deo trpeze tokom posta foto: pixabay.com

Što se cene tiče, šaran i pastrmka kreću se od 420 i 500 dinara po kilogramu, som, orada i brancin od 1.000 do 1.200 u ribarnicama, a ove vrste su u marketima malo jeftinije i mogu se kupiti po ceni od 780 do 830 din./kg.

Losos je najskuplja vrsta pa njegova cena ide do 2.000 din.

Prodaju kontrolišu nadležni

Prodaju redovno kontrolišu nadležne službe, podsećaju u Ministarstvu poljoprivrede.

- Morska riba se najviše uvozi iz zemalja EU, Španije, Norveške, Hrvatske, a iz Vijetnama i Kanade samo pod uslovom da potiče iz odobrenih objekata EU. Slatkovodnom ribom se tržište snabdeva uglavnom od domaćih uzgajivača i delom iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rusije. Inspekcija je u toku godine uništila 6.386 kilograma ribe i proizvoda od nje, uglavnom zbog promenjenih svojstava, nalaza parazita i povećanog nivoa histamina kod tune i skuše - navode u tom ministarstvu.

Prepoznajte neispravno meso

Nedavno se spekulisalo da se, nakon pomora životinjskog sveta u Velikom bačkom kanalu, koji je uništio više od 15 tona ribe, deo te uginule ribe pojavio i na novosadskim pijacama. Stoga se kupcima savetuje da posebno pogledaju kako riba izgleda i kakav joj je miris jer on nikako ne sme da bude neprijatan.

Riba je dobra ukoliko su škrge vlažne i jasno crvene, a koža sjajna, klizava i vlažna.

Kupovina uoči Badnjeg dana Prepoznajte dobru ribu Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Ispravno meso je čvrsto. To se vidi kada se pritisne prstima, a udubljenje nestane. Veliki strah kod potrošača stvara pangazijus ili “vijetnamski som” koji u sebi ima opasne supstance.

- Ova vrsta podleže oštroj veterinarsko - sanitarnoj kontroli, a naročito se ispituje prisustvo ostataka nebezbednih materija, bakterija i teških metala. Na preseku pangazijus izgleda kao oslić, ali je manji i nije poput "krmenadli" ovalnog oblika, kao meso soma. Razlika je jasna kada je riba čitava. Pangazijus je više sive boje, nema pločast prednji deo glave, već uži, podseća na šarana i ima oblo telo. Som je smeđe boje i vretenaste je građe - objašnjavaju u ministarstvu.

Riba koja nije pogodna za jelo može se prepoznati po upalim očima, neprozirnoj rožnjači, osušenim škrgama izmenjenih boja, nesvojstvenom, neprijatnom i intenzivnom mirisu.

Video: Vlažni san svakog krivolovca! Pecanjem na struju Amerikanci štite svoje reke

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA