Prošlo je 78 godina od bitke na Kadinjači: Ne smemo zaboraviti borbu za slobodu

Srbija obeležava 75 godina od pobede nad fašizmom

  • 16

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Kadinjači je danas obeležena 78. godišnjica bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku.

Herojima Kadinjače, njih 270 poginulih, počast polaganjem venaca odali su delegacije Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije, SUBNOR-a, grada Užica i potomaka.

Na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača govorio je državni sekretar u ministrstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je istakao da će Kadinjača uvek biti simbol prkosa i odlučnosti srpskog naroda da pruži otpor višestruko nadmoćnijem neprijatelju.

- Negujući tradiciju antifašističkog nasleđa Drugog svetskog rata mi danas u miru ostvarujemo zajedničke ciljeve i uključujemo Srbiju u evropske integracije, čime stvaramo osnovu za realizaciju brojnih državnih i nacionalnih ciljeva. Samo ujedinjeni u veliku porodicu evropskih naroda i država možemo stvarati sigurnu, stabilnu i izvesnu budućnost generacijama koje dolaze - poručio je Antić.

Predstavnik SUBNOR-a Vidosav Kovačević naglasio je da žrtve boraca Radničkog bataljona nisu bile uzaludne i da je iz njihove krvi nikla sloboda u kojoj i mi danas živimo.

- Srbija obeležava 75 godina pobede nad fašizmom i življenja u slobodi. Za to treba da zahvalimo i borcima Kadinjače i svim herojima NOR-a, kao i Crvenoj armiji. Oni su se borili i izginuli za slobodu. To ne smemo da zaboravimo - naglasio je Kovačević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je da komemorijalni kompleks na Kadinjači svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Ðurović i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete Drugog Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju, u istoriji poznatu kao Užička republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine.

Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

- Naša dužnost i obaveza je da se sećamo i iskazujemo poštovanje njihovim žrtvama. Jer, samo tako možemo biti dostojni slobode koja je plaćena ljudskim životima - poručio je Petković.

(Telegraf.rs/Tanjug)ro

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Аца

    29. novembar 2019 | 17:10

    Данас је српска војска ослободила Кајмакчалан! То је српска историја, а срамота је да се тога нико не сећа, нити се о томе пише!

  • RSK

    29. novembar 2019 | 17:11

    Nažalost, ovaj narod je sve zaboravio...

  • Olivera

    29. novembar 2019 | 17:10

    Skoro svaka porodica i Srbiji dala je zrtvu za danasnju slobodu.Bez postovanja predaka nema napretka,i po Bozijim i po ljudskim pravilima.Neka su im cvecem posute staze nebeske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA