Umesto Lazareve subote Vlajko slavi 29. novembar: Nema kolač i sveću, već Titovu sliku

U kuću Vlajka Jevtića dobrodošao je i pop, ali ne kao svešteno lice u mantiji, već kao gost i prijatelj

Vlajko Jevtić Foto: RINA

Dan 29. novembar u kalendaru porodice Jevtić upisan je crvenim slovima. Vlajko kao stari komunista, već pet decenija ne slavi versku slavu, jedini je ateista u svojoj parohiji, pa se u njegovoj kući, ispod Titove slike i zastave SFRJ danas okupljaju gosti.

- Ovu partijsku slavu otac mi je ostavio u amanet. Nikad je nisam prekinuo, moja rodbina, komšije i prijatelji to znaju i dolaze mi u goste, kao što ja idem kod njih kad slave nekog od svetaca - priča Vlajko za RINU.

U njegovu kuću dobrodošao je i pop, ali ne kao svešteno lice u mantiji već kao gost i prijatelj. Na Vlajkovoj slavi nema žita, niti slavskog kolača. Sve počinje minutom ćutanja, a kasnije se nastavlja interpretiranjem himne “Hej Sloveni”.

Vlajko Jevtić Vlajko umesto krsne slave slavi 29. novembar, Foto: RINA

- Družimo se do kasno, pričamo i evociramo uspomene na Titovo doba. Imamo i čak poseban repertoar pesama koje su se nekad pevale za 29. novembar. Nikad se nije živelo tako dobro i lepo kao u vreme bivše Jugoslavije. Besklasno društvo i dalje je moja ideja postojanja. Ali od 1.100 komunista koliko ih je bilo u Lajkovcu, izgleda da sam dosledan toj ideologiji danas ostao samo ja - priča Vlajko sa titovkom na glavi.

Vlajko Jevtić Gosti stižu bez izuzetka, Foto: RINA

Dan nekadašnje republike SFRJ, 29. novembar predstavljao je najveće slavlje koje je iziskivalo bar nekoliko neradnih dana. Pored ovog, jugonostalgični Vlajko ne zaboravlja ni ostale Titove praznike koji se obeležavaju u maju. Međutim, kako kaže, njegovi sinovi ipak nemaju komunistički duh.

- Moja deca od svoje tridesete godine počela su da slave porodičnu slavu Lazarevu subotu, a ja sam ostao veran svojim partijskim ubeđenjima. Nikad se ne krstim, a manastire obilazim samo kao turista - rekao je Vlajko.

Vlajko Jevtić Vlajko ispred simbola nekadašnje države, Foto: RINA

Definitivno je da se duh starih vremena i dalje ne zaboravlja, a oni koji prolaze pored Vlajkove kuće na “njegove svete dane” na terasi mogu videti zastavu na kojoj piše "Proleteri svih zemlja ujedinite se".

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    29. novembar 2019 | 20:12

    Tito je bio gospodin,i to nikakva propaganda danas protiv njega nece unistit. Slazem se da je lose to sto je komunizam bio protiv vere,jer ljudima ako uzmes veru,uzeo si im sve,ali niko ne moze osporit da se pod njegovom vlascu nije zivelo mnogo bolje nego zadnjih 30 godina u svim bivsim republikama. Tad se i znao red u svemu,sad se ne zna ni u cemu. Nisi smeo da pricas protiv partije,ali si zato bio slobodan gradjanin i jednak nebitno da li si iz Beograd otisao u Split ili obrnuto,ili na bilo kojem meatu,bio si postovan i slobodan. Od Tita osta nama kita

  • marko

    29. novembar 2019 | 19:49

    dosledan,nepokolebljiv....sretan 29 Novembar domacine!!!

  • Čiča

    29. novembar 2019 | 19:42

    Kako proleteri mrze Tita. Znate li radnici da vas od bede deli samo jedna neprimljena plata. Stan će te dobiti nikad, a radnička prava malo sutra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA