≫ 

Ko je bio Senta Milenković? Miloševićeva desna ruka i verna senka čiji sin sada seče lance narkotika

U toku svog angažmana kao Miloševićev telohranitelj, Senta je bio čuvar Marka Miloševića i Slobin lični vozač. A koliko je Milošević bio oduševljen Milenkovićem najbolje govori Miloševićeva rečenica: "Od ovog čoveka neću se odvajati do kraja života"

  • 19

Slučaj firme "Jovanjica" iz Stare Pazove, kada je srpska policija otkrila veliku plantažu marihuane, danima je glavna tema javnosti. Tom akcijom rukovodio je načelnik Četvrtog odeljenja za narkotike, Slobodan Milenković, sin pokojnog Sente Milenkovića. Senta je bio najpoznatiji srpski telohranitelj i policijski general, desna ruka bivšeg predsednika Slobodana Miloševića.

Milenkovićev naslednik na današnjoj funkciji je od 2016. godine, na koju je postavljen nekoliko meseci posle očeve smrti. Otad je učestvovao u brojnim akcijama zaplene droge i prekidanja lanaca narkotika. Slobodan je zaslužan za odlučnu borbu protiv narkotika, što je rezultiralo zaplenom velikih količina droge i njeno sklanjanje s ulica, kao i hapšenjem vodećih narko-dilera u Beogradu u poslednje tri godine otkako je na čelu odeljenja.

Slobodan Milenković, Senta sin Sentin sin Slobodan; Foto: Telegraf

Ko je bio Senta?

Policijski general u penziji, Senta, punih 11 godina je bio Miloševićev prvi pratilac i njegova verna senka. Senta nije bio samo čuvar, već i šofer.

Vozio je šefa i 7. marta 1992. u "tojoti karini 2", kad je na njih u Ulici vojvode Putnika, iz suprotnog smera naletelo drugo vozilo. Skrenuo je i udario u betonski zid.

Slobodan Milosevic, Senta Milenkovic Senta iza Miloševića; Foto: e-stock.us

Milošević je primljen na VMA, ukazana mu je medicinska pomoć i pušten je na kućno lečenje, zbog lakšeg potresa mozga, zbog čega i nije otišao na pregovore u Brisel. Kasnije su se pojavile priče da je Senta sve iscenirao kako bi poštedeo šefa od neprijateljske diplomatije EU.

Ova epizoda dobrodošla je studentima u zimskom protestu 1996/97. da se našale i pokažu da, osim što ima onih što čuvaju i voze predsednika, ima ko i da mu piše.

Na transparentima su ispisali: "Slobo, ne menjaj vozača" i "Senta, majstore".

U toku svog angažmana kao Miloševićev telohranitelj, Senta je bio čuvar Marka Miloševića i Slobin lični vozač. A koliko je Milošević bio oduševljen Milenkovićem najbolje govori Miloševićeva rečenica koju su svi mediji često navodili: "Od ovog čoveka neću se odvajati do kraja života".

Slobodan Milosevic, Senta, Milenkovic I Sloba se nikada nije odvajao od Sente; Foto: Profimedia

Sentina brza smrt

Gotovo dva meseca Senta Milenković se borio s bolešću, teškom upalom pluća i svinjskim gripom, kako su tvrdili mediji. Priman je u bolnicu, pa vraćan na kućno lečenje, potom je ponovo odlazio na celodnevnu brigu lekara u drugu bolnicu.

Na aparatima za disanje bio je neko vreme.

Preminuo je 28. februara 2016. godine, bez zvanične informacije o tačnom uzroku smrti.

Senta Milenković Sentina sahrana; Foto: Telegraf.rs

Bio je snažan, bavio se sportom i imao jaku energiju

Mnogi prijatelji i poznanici Sente Milenkovića, znaju koliko je on voleo sport i rekreaciju. Vikendom bi kilometrima džogirao ili šetao, a jedna od najvećih ljubavi bili su džudo i tenis.

Oni koji su ga malo bolje poznavali, znali su i to da je živeo zdravo i uvek je bio pun energije. Stoga je vest o tome da njegov organizam nije uspeo da savlada bolest, iznenadila mnoge.

U životu nije voleo previše da govori pred novinarima, nije davao intervjue, a mnoge je zanimala istina koju je znao samo on.

U poslednjem intervjuu za Njuzvik demantovao je situaciju koja ga je, navodno, učinila poznatim. Naime, on je negirao da je na Gazimestanu tokom Miloševićevog govora, iza tadašnjeg predsednika Srbije, stajao s rukom na dršci pištolja.

Slobodan Milošević, Senta Milenković Senta Milenković u crnom odelu; Foto: Profimedia/AFP

VIDEO: Mira Marković preminula u bolnici u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    30. novembar 2019 | 15:11

    Za primer svakome i kao covek i policajac !

  • Rastko

    30. novembar 2019 | 15:20

    Da je barem pola policijskih sluzbenika nalik sada pok.Senti imali bi najbolju policiju u okruzenju i sire, ali hvala bogu da iver ne pada daleko od klade i da je njegov sin u potpunosti nasledio gene i karakter svoga oca ZIV BIO 100 godina.

  • Mila

    30. novembar 2019 | 17:25

    General Senta je bio pravi profesionalac. Sin takvog coveka jeste i mora da bude profesionalac, kao sto je ovaj mladi covek i pokazao. Sve pohvale srpskoj policiji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA