≫ 

Crkveni hor u Japanu zapevao "Gospodi pomiluj": Srpski đakon u Tokiju služi liturgiju za pravoslavne

Na čelu autonomne Japanske pravoslavne crkve od 2000. godine je Mitropolit tokijski i sveg Japana g. Danilo Nuširo

  • 3
Đakon Nenad Idrizović, Japan Foto: SPC/Pravoslavlje

Velika je radost za pravoslavne hrišćane saznanje da se jevanđelska nauka propoveda i u Zemlji izlazećeg sunca – Japanu.

Još veća radost je kada znamo da se i Japanci mole za nepokolebivosti svetih Božjih Crkava i njihovo sjedinjenje. O čvrstoj veri pravoslavnih hrišćana u Japanu može da svedoči načelnik Odeljenja za čuvanje i pristup fondovima Narodne biblioteke Srbije đakon dr Nenad Idrizović, koji je na svom službenom putovanju 3. novembra imao prilike da saslužuje na arhijerejskoj Liturgiji u Crkvi Vaskrsenja Hristovog u Tokiju.

Svetom liturgijom je načalstvovao Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit tokijski i sveg Japana g. Danilo Nuširo, koji je na čelu autonomne Japanske pravoslavne crkve od 2000. godine. Liturgiji je prisustvovalo oko dve stotine vernih od kojih su većina bili Japanci. Liturgijski jezik je uglavnom japanski, sa malim dodacima na crkvenoslovenskom i engleskom jeziku. Bratstvo crkve je zamolilo đakona Nenada da služi na srpskom, jer koliko ih pamćenje služi ne sećaju se da je u skorije vreme dolazio neko iz srpskih krajeva. Liturgiji je prisustvovalo i nekoliko Rusa i Srba koji rade u Tokiju i dolaze u taj hram.

Crkveni hor je prepoznao jezik i odgovorio "Gospodi pomiluj" na crkvenoslovenskom jeziku.

Inače, u Tokiju živi oko dve hiljade pravoslavnih duša. U gradu i okolini postoji još sedam hramova. Pravoslavni hrišćani slovenskog porekla uglavnom molitveno posećuju Crkvu Svetog Aleksandra Nevskog pri Ruskom podvorju u Tokiju.

Iz razgovora sa bratstvom đakon Nenad Idrizović je saznao da se broj pravoslavnih hrišćana iz godine u godinu smanjuje. Danas ima oko deset hiljada duša, što je značajno manje nego u 20. veku. Mitropolit Danilo je đakonu Nenadu poklonio ikonu Svetog Nikolaja Kastakina, čija je neprocenjiva zasluga za duhovno uzrastanje pravoslavlja u Japanu.

Video: Ovako u Keniji pevaju himnu Bože pravde za dobrodošlicu Srbima

(Telegraf.rs/ Politika/ Pravoslavlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA