≫ 

Danas je Svetski dan borbe protiv SIDE, evo gde i kako se besplatno možete testirati

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Srbiji živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija

  • 1

Svetski dan borbe protiv SIDE, 1. decembar, obeležava se širom sveta, a u Srbiji svi zainteresovani mogu besplatno da se testiraju i savetuju oko bolesti HIV-a u savetovalištima širom zemlje.

Beograd će ponuditi besplatno savetovanje u Gradskom zavodu za javno zdravlje u periodu od 9 do 14 časova.

U nedelju 1. decembra od podneva pa sve do ponoći u prostorijama Studentske poliklinike u Krunskoj 57. biće omogućeno  besplatno testiranje na HIV i hepatitis C.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Srbiji živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a samo u ovoj godini u periodu od januara do novembra otkriveno je 175 novodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om.

To je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 130, rečeno je ranije na konferenciji posvećenoj obeležavanju Svetskog dana protiv SIDE.

Od 1985. godine zaključno sa novembrom ove godine u Srbiji je registrovano 4.027 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 2.022 obolele od AIDS-a, dok je od ove bolesti prethodnih godina preminulo njih 1.150, pokazuju podaci.

Par u krevetu, sex, seks, romantika

Foto-ilustracija: Shutterstock

Kako je rečeno, među novodijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama, od januara do novembra ove godine, bilo je osam puta više muškaraca u odnosu na žene.

Kao i ranijih, tako i ove godine, seksualni put prenosa HIV infekcije je dominantan i čini oko 89 odsto.

Prema rečima pomoćnice ministra zdravlja Vesne Kneginjić, u Srbiji HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da odmah pošto se infekcija dijagnostifikuje, započnu sa lečenjem HIV infekcije, a terapija daje dobre rezultate.

- Sa HIV infekcijom se može kvalitetno i dugo živeti samo ukoliko se sa pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje HIV-a - istakla je Knjeginjić.

Od 55 obolelih od AIDS-a u ovoj godini u Srbiji, četiri puta je više muškaraca uzrasta od 19 do 77 godina, a od 16 osoba koje su preminule, 14 njih su muškarci.

Prema rečima Knjeginjić, muškarci koji imaju seksualni odnos sa drugim muškarcem predstavljaju najrizičniju grupu za oboljevanje od HIV-a, a kasnije i od SIDE.

kondom, seks

Pixabay

Očekuje se, kaže, da će do 2022. godine biti testirano 8.700 osoba na HIV, 1.650 na hepatitis C i 300 na sifilis.

Za 2021. godinu, prognoze su optimističnije, kaže, i one bi trebalo u ovom periodu da budu 13.500 testiranih na HIV, 2.400 na hepatitis C i 500 na sifilis.

Knjeginjić dodaje da je dobro što je kod 24 osobe u ovoj godini ova bolest otkrivena u najranijem periodu.

Podaci takođe pokazuju da je od 2010. do 2018. godine registrovano 1.398 osoba koje su inficirane HIV-om što je za 51 odsto više u odnosu na period od 2001. do 2009. kada je taj broj bio 921.

Prema rečima Knjeginjić, trend porasta broja novodijagnostikovanih osoba koje su inficirane HIV-om za taj period ukazuju da još nema dovoljno svesti o neophodnosti testiranja na HIV.

Većina testiranih je iz Beograda i Vojvodine, dok ljudi iz manjih sredina, kako ističe, još nemaju dovoljno razvijenu svest o važnosti testiranja.

Testiranje na HIV, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

Foto: Milena Đorđević

Ono što predstavlja jedan od većih problema je, kako je dodala, što pored dostupnih terapija, neke osobe ne poštuju lekarski tretman i na kraju izgube bitku sa ovom bolešću.

Goran Radisavljević, direktor Timočkog omladinskog centra, istakao je za Tanjug da je Pariska deklaracija veoma značajna za prevenciju HIV-a, jer sam način intervencije i pružanja usluga se bazira na lokalni nivo, u kojima se nalaze ključne organizacije za dobijanje adekvatnog odgovora u suzbijanju HIV infekcije.

- Ovom deklaracijom utvrđeno je da gradovi preuzimaju borbu protiv HIV-a, prema kome moraju da se dosegnu određeni kriterijumi 90-90-90, odnosno da je 90 odsto potencijalnih HIV pozitivnih osoba otkriveno i da je sada na terapiji - rekao je Radisavljević.

Kako je dodao, London je jedini grad koji je postigao 95-95-95 kriterijum, a u Srbji, Sombor je jedini grad koji je ove nedelje usvojio Parisku deklaraciju.

Testiranje na HIV i hepatitis C, kako je naglasila Knjeginjić, svi građani tokom cele godine mogu da dobiju besplatno.

Video: Od početka godine kod 130 osoba utvrđena HIV infekcija a 12 je umrlo od posledica te bolesti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA