Albanac iz Gnjilana priznao da je član Islamske države: Problem ID na Balkanu je na Kosovu, ne u BiH

Agon Misini (29) sa Kosova otišao je u Sriji gde se pridružio ID

  • 4

Agon Misini (29) iz opštine Gnjilane priznao je da je kao član takozvane Islamske države (ID) organizovao i učestvovao u terorističkim aktivnostima.

On se u petak izjasnio krivim za terorizam, prenosi BIRN i navodi da je Specijalno tužilaštvo 7. novembra podiglo optužnicu protiv Misinija, koji je vraćen na Kosovo iz Sirije i koji se kao član terorističke organizacije ID borio na Bliskom istoku.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je Misini dobrovoljno napustio KiM u julu 2015. godine, kako bi otišao u Siriju.

U optužnici se navodi da se nakon dolaska u Siriju pridružio ID, gde je nakon taktičke obuke učestvovao u ratnim sukobima na strani ID.

Uhapsile su ga kurdske snage u julu 2017. godine, u aprilu 2019. je vraćen na KiM.

Specijalni tužilac Afrim Šefkiu pozvao je sud da donese osuđujuću presudu i podsetio na otežavajuće okolnosti, težinu i sebičluk optuženog, strah koji je on izazvao kod drugih građana, a posebno istakao video snimak sa inkriminušućim sadržajem. Presuda bi trebalo da bude doneta sutra.

Leglo ID na Kosovu

Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Jevtić izjavio je da je prava adresa problema takozvane Islamske države na Balkanu Kosovo, a ne BiH, kako je rekao francuski predsednik Emanuel Makron.

Jevtić je u intervjuu za portal Sputnjik rekao da je Islamska zajednica u BiH osudila ID, dok je Islamska zajednica sa KIM, jedina sa ovih prostora pozvala na džihad u Siriji na strani ID.

Prema njegovim rečima, proporcionalno broju stanovnika, sa Kosova u Siriju odlazi najveći broj ljudi, iako nema preciznih podataka o tome koliko ih je regrutovano u redovima ID.

- Sin muftije kosovskog pozvao je na džihad i tako dao primer koji drugi treba da slede. U ovom momentu, iako se mnogo priča o tome, teško da mogu da postoje ozbiljni trening centri na KiM, s obzirom na to da je taj deo Balkana premrežen američkim i zapadnim obaveštajnim službama - rekao je Jevtić.

On dodaje i da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti "izraziti islamista kojeg podržava Zapad", kao i da Kurti samo otvorenije govori ono što ostali misle.

- Celokupna islamska, muslimanska, albanska populacija iz Severne Makedonije, Albanije i sa Kosmeta zalaže se za jednu albansku državu koja bi bila etapa dok se ne bi ujedinili sa ostalim muslimanima, ali su protiv te priče albanski hrišćani, o kojima se malo priča - zaključio je Jevtić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    1. decembar 2019 | 20:49

    Od toliko terorista pa i na vlasti ih ima samo jedan priznao.

  • Realno

    1. decembar 2019 | 22:37

    Nisu problem teroristi vec sistem koji ih naziva borcima i vraca u maticne drzave ... na panj sve redom.

  • Milorad Vujicic

    2. decembar 2019 | 02:56

    Bondstil ,America I ti djihadisti su jedno te isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA