≫ 

Protest porodice sa 3 sina: Pred ambasadom Kanade mole da se vrate u zemlju čiji su državljani

Roditelji se žale da deca već četiri godine nemaju zdravstveno osiguranje, u Srbiji borave u statusu izbeglica

  • 15
Porodica Kalifa ispred kanadske ambasade u Srbiji

Printskrin: Youtube/ RTS Oko - Zvanični kanal

Otac, majka, tri sina i nekoliko transparenata danima stoje po suncu i kiši ispred kanadske ambasade. Amran Kalifa želi da se vrati u Kanadu sa svojom porodicom, ali kako kaže, "činovnici kanadske ambasade neće ni da čuju za njegove muke i probleme". On je za njih migrant i trebalo bi da se vrati u Libiju.

Amran je rođen u Libiji. Diplomirao je arheologiju u Srbiji, radio u Kanadi i vratio se u Srbiju da završi doktorske studije. Sada ima porodicu i doktorsku titulu, ali nema posao, a više ni državu u kojoj bi mogao da nastavi život.

- Više ne znam. Zato sam ovde ispred ambasade. Želim da spasim identitet moje dece ako sam ja već svoj izgubio - kaže Kalifa.

Kalifa priča da je studirao u Srbiji devedesetih, pomagao izbeglicama iz BiH i Hrvatske, naučio srpski jezik i krenuo dalje u svet. Sa ženom koja je, kao i on Libijka, jedno dete je dobio u Libiji, a drugo dvoje u Kanadi.

- Bio sam sebičan kad sam u Kanadi odlučio da ću u Srbiji da završim doktorat. Ovde traje tri godine, a tamo šest. Izvinite, pogrešio sam, bio sam sebičan i zato sada moja deca pate - rekao je Kalifa.

Porodica Kalifa ispred kanadske ambasade u Srbiji

Printskrin: Youtube/ RTS Oko - Zvanični kanal

Za vreme njegovih doktorskih studija u Libiji je počeo rat. Kako sam kaže tamo je bio aktivan jer je pokušavao da zaštiti arheološko nasleđe od islamskih ekstremista. Zbog toga više nije dobrodošao u svoju rodnu zemlju.

Porodica ima izbeglički status

 

U UNHCR-u u Srbiji kažu da su celoj porodici dali izbeglički status:

- Deca idu u školu, suprug je radio i s obzirom na to da su među porodicama kojima je dodeljen status i pravna zaštita, UNHCR im je dodeljivao i finansijsku pomoć koja se dodeljuje najugroženijim izbeglicama - kaže Mirjana Milenkovski iz UNHCR-a.

Kalifa, međutim, kaže da proces integracije u Srbiji nije išao najbolje, da kursevi jezika za porodicu nisu dobro organizovani, da nisu dobili adekvatne papire, ni zdravstvene ni lične, sa kojima bi mogli da funkcionišu.

- Moja deca već četiri godine nemaju zdravstvenu zaštitu - kaže Kalifa.

Međutim, u UNHCR-u tvrde da je dovoljno da zatraže i da će adekvatne dokumente dobiti cela porodica.

- Ta porodica je na raspolaganju imala časove srpskog jezika, deca su išla u školu, otac je radio kao prevodilac, postoji organ kojem treba da se obrate za papire -rekla je Mirjana Milenkovski.

Deca ne žele da ostanu u Srbiji

 

Novčana pomoć UNHCR-a nije večna, poslovi na kojima je Kalifa radio sve su ređi i porodica se trenutno nalazi nezavidnoj situaciji.

Porodica Kalifa ispred kanadske ambasade u Srbiji

Printskrin: Youtube/ RTS Oko - Zvanični kanal

Majka i najstariji sin nemaju nikakve putne isprave. Srpski pasoš ne mogu da dobiju, a izbegličke putne isprave im ne daju, tvrdi Kalifa. Zbog toga su pokušali da se vrate u Kanadu.

Kanadsko državljanstvo imaju dva sina, pa su mislili da sa povratkom neće biti problema.

Afaf Elhag Musa, Kalifina žena, kaže da se porodici i poslednje tri godine život svakodnevno pogoršava i da su joj deca potištena:

- Deca ih stalno ispituju odakle su, a oni su zbunjeni. Pitaju me odakle su. Rekla sam im da je njihova zemlja Kanada. Oni su mi rekli da ne žele da ostanu u Srbiji više.

Kalifa kaže da su imali ponudu ambasade

 

Njen suprug tvrdi da je konzul kanadske ambasade porodici ponudio da se dva sina sa državljanstvom vrate u Kanadu gde će im ambasada pronaći porodice u kojima bi živeli.

- Ja kao otac neću da predam moju decu nikome. To su moja deca i ja sam odgovoran. Ja ću da branim njihova prava dok sam živ - kaže Kalifa.

U Komesarijatu za izbeglice UN kažu da bi možda najbolje bilo da se porodica integriše u srpsko društvo i tu nastavi život.

- Možda da razmotre mogućnost da ostanu u Srbiji. Da iskoriste sve ono što im je na raspolaganju, nađu zaposlenje, nauče jezik i integrišu se u zemlju u koju su predali zahtev za azil i dobili izbeglički status - navodi Mirjana Milenkovski.

Mirjana Milenkovski

Printskrin: Youtube/ RTS Oko - Zvanični kanal

Majka kaže da bi se vratila u Libiju, da su tamo sigurni.

- Sada želim da ostanem uz svoju decu u zemlji u kojoj su rođeni. Ne mogu da nađem posao ovde. Ne govorim vaš jezik. Kako da živim ovde bez posla, hrane, kako da platim struju - pita Afifa.

Jedan od sinova, Aksel Sever kaže da bi voleo da razgovara sa ambasadorom Kanade u Srbiji.

- Ja sam građanin Kanade. Želim da uđem u ambasadu i pričam sa ambasadorom. Želim da ostvarim svoja prava i pobedim. Mnogo toga bih mu rekao. Pitao bih ga zašto ne želi da nam pomogne. Nije fer da ne možemo da ostvarimo naša prava - kaže Sever dok stoji na kiši ispred ambasade.

U kanadskoj ambasadi su rekli RTS-u da zbog zakona o privatnosti ne mogu da komentarišu ovaj slučaj. Porodica Kalifa kaže da će pravdu nastaviti da traži na za njih jedinom mogućem mestu, na ulici, ispred ambasade.

Video: Pobegli su od rata i ostali zaglavljeni: Migrantima u Srbiji je jedina nada ovaj sport

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tehnolog

    3. decembar 2019 | 12:12

    Ni moja deca nemaju zdravstvenu knjižicu! Radim a nisam prijavljen, zena tehnoloski višak. Zao mi je ali nista ti mi nismo u boljoj situaciji.

  • Nikola

    3. decembar 2019 | 10:54

    Nazad u Libiju.

  • Igor

    3. decembar 2019 | 11:52

    Ja ih razumem što žele iz Srbije a mi se uplašili da ne ostanu ovi migranti o čemu naš narod misli da će ostati hahahah smešno pa nisu ludi oni ostanu u Srbiji dok ne nadju rupu prolaz na granici ne budimo smešni ni jedan neće ostati ovde pa nisu ludi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA