≫ 

Priča majke malog Despota: Kad lekari kažu - živ je, to je uspeh

* Zbog Despota bih stajala satima, a kamoli ležala. On je za mene savršen, tako poseban * Kada mi lekari kažu: "Dete je živo", tog dana je to za mene uspeh *

  • 9

Svaki dan legneš i razmišljaš: "O bože, hoće li sada da dobije napad ili neće? Hoće li da mu bude loše? Da li mu je dobro? Ustaneš 15 puta, gledaš da li diše, da li treba da odreaguješ... Treba živeti sa tim. Ali mora da se živi. Ovim rečima Dejana Stanković, majka malog Despota (1), prevremeno rođene bebe koja boluje od epilepsije, opisuje svoju životnu borbu sa kojom se suočila u svojoj 25. godini.

Njen mlađi sin Despot rođen je ranije zbog komplikacija sa crevima koje je Dejana imala u trudnoći, a koje su nastale kao posledica Kronove bolesti sa kojom se ova mlada žena bori od detinjstva.

Dejanina borba nastavljena je i kada se Despot rodio. Kada je, kako priča za Telegraf.rs, najpre bila zbunjena zbog svih dijagnoza koje je njen sin dobio rođenjem. Priča i da joj je teško da se priseća svega kroz šta je prošla zajedno sa svojom porodicom.

- Kada se suočiš sa dijagnozom deteta pri rođenju, budeš zbunjen. Kreće borba za njegovo samostalno disanje, sa infekcijama, stresovima... Išli smo dan po dan. Kada mi lekari kažu: "Dete je živo", tog dana je to za mene uspeh - kaže Despotova majka, koja i u najtežim trenucima pronalazi snagu da se našali.

Despot Stanković Mali Despot, Foto: Privatna arhiva

A snagu da sve okrene na humor joj, kaže, daju porodica i Despot.

- Despot pokazuje svaki dan da su čuda moguća. Bez obzira na sve njegove kompikacije. Zrači energijom koja mi uliva nadu u bolje sutra i tera me da se borim. Pomirila sam se sa svim njegovim dijagnozama. Kad dobije napad, naravno da mi je teško, ali ja sve to okrenem tako da mi bude lakše. Koliko mu puta kažem: "Hajde, mangupe moj, nemoj da mi se mangupiraš više". Koliko god je loše, gledam da iz svake situacije izvučem ono najpozitvnije, da se našalim - priča ova jaka žena.

- Nije sve tako crno. Nemamo ništa od toga da kukamo. Svom detetu ne vredim tužna i depresivna. Značim mu samo ako mu pružam svu ljubav, bez obzira na to što je drugačiji. Despot je za mene savršen. Sve dok on postoji, ja ću da se borim za njega i da dišem za njega - priča ona.

Dejana kaže i da se ovaj neodoljivi mališan pre nekoliko dana prvi put nasmejao.

- Njegov osmeh i osmeh sve dece koja su posebna ne samo da popravi dan, nego je čarolija koja briše sve vaše brige. Pomažu vam da poverujete u bolje sutra. Ne maštam o ogromnim stvarima, samo da je on stabilan, da nema problema, da ostane junačina i da mi dokazuje da su nemoguće stvari moguće - kaže naša sagovornica.

Podsetimo, Despot je rođen u 27. nedelji trudnoće. Odmah po rođenju je reanimiran, ali već 4. dana po rođenju, dolazi do perforacije želuca. Sedmog dana života javljaju se prve konvulzije, vremenom se kod Despota detaljnijom analizom dijagnostikovala epilepsija, Vestov sindrom.

Zbog ekstremne nezrelosti deteta po rođenju dolazi do izliva krvi na mozgu, iz čega se razvija Hidrocefalus. Ugrađen mu je VP šant. Kao posledica svih komplikacija mozak je pretrpeo ogromno oštećenje.

Despot Stanković Foto: Printskrin/Budi human

Život sa Kronovom bolesti

Njegova majka Dejana se od detinjstva bori sa Kronovom bolesti koju, kako kaže, pokreće stres.

- To je bolest digestivnog trakta. Čovek ne može da jede, pojede pa povrati. Ima osećaj da mu u stomaku nešto kuva, kao da žileti prolaze kroz stomak. Javljaju se krvave stolice, temperatura, bolovi u zglobovima, razni osipi, afte u ustima... U lošoj fazi bolesti je strašna, ali sa njom se živi - navodi naša sagovornica koja nastavlja da se bori za sebe i svoju porodicu.

Naše malo Despotu znači sve! Budimo humani!

Pomozimo Despotu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 735 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human735 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555323-82

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004291.1

IBAN: RS35160005400004291183

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(D. Simić/d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza Kg

    4. decembar 2019 | 23:03

    Da li znate kako je to kada sa ljubavlju devet meseci čekate da vidite to malo biće a onda iznenada saznate da nešto nije u redu??? Kada sa 22 godine doživite da vam dete od 45 dana operišu prvi put, od stresa gubite mleko a majke koje ne doje svoju decu nemaju pravo da budu uz njih. Onda preklinjete lekare da vam napišu da dojite dete samo da vas ne razdvajaju. Pristajete da sedite na stolici, nokti na nogama vam gnoje od papuča, kosa u pramenovima opada od stesa...druga operacija sa nepuna dva meseca, uz potpis....treća sa dva i po...prvi put se suočavate sa stomom, kateterima,naučite da svome detetu menjate katetere.. dodjete kući po snegu u papučama, zato što ništa drugo ne odgovara vašim bolnim prstima... Meseci prolaze, besani dani i noći, a vi se molite da vaše dete dočeka još jedan dan, još jedan mesec da prodje do još jedne operacije...a onda iznenada, malo telo klone u vašim rukama, znate da je kasno ali srce ne prihvata...i danas, posle 37 godina sećam se njenog mirisa, mirisa moje divne male bebe... Zato znam koliko ljubav veže majku i dete, koliko ti je sve jedno gde spavaš, šta jedeš, da li te boli svaka kost, samo želiš da sve bude u redu...boli te tvoja ali i tudja tuga...podrška za sve mame i njihove divne bebe. Danas je makar medicina napredovala toliko da čak i nemoguće postaje moguće. Želim vam dug život i puno sreće.

  • Bravo majko

    4. decembar 2019 | 22:01

    Bravo za snagu za.hrabrost jako je tesko moje misli au uz vas voli tog divnog andjela a tebi neka bog da snage za nastavak

  • ,,,,

    4. decembar 2019 | 22:13

    A Sto majka Lezi na zemlji ministre?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA