≫ 

Bravo za Ljig: Od januara 2020. godine vrtić će biti besplatan za svu decu

Prethodno je i Grad Novi Sad objavio istu odluku

  • 6

Opština Ljig obezbediće besplatan vrtić za svu decu sa područja opštine od početka 2020. godine. To što roditelji oko 350 dece od januara neće plaćati vrtić, Opštinu Ljig će koštati više od 10 miliona dinara. Do sada je pravo na besplatan vrtić imalo samo trećerođeno dete u porodici.

- Nadamo se da će sprovođenje ovih mera roditelje ohrabriti na rađanje većeg broja dece, a samim tim i porast nataliteta u opštini Ljig. Osim toga, dokle god budemo odgovorno raspolagali novcem građana, neće biti razloga da ova mera bude ukinuta, kao što je to bio slučaj u mnogo većim gradovima u Srbiji - izjavio je predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević.

Za porodilje 500 evra

Pored ove mere, u okviru programa razvoja populacione politike "Podrška porodiljama u opštini Ljig" od januara 2020. godine umesto dosadašnjih 300 evra u dinarskoj protivvrednosti taj iznos će biti povećan na 500 evra za svako rođeno dete čiji roditelji imaju prebivalište na području opštine.

Koliko ljiška opština brine o deci pokazuje i podatak da je već nekoliko godina za sve učenike osnovnih i srednjih škola prevoz besplatan.

U Novom Sadu besplatno za 16.500 mališana

Ovo nije jedina opšina koja je danas objavila da će vrtić biti besplatan, pre Ljiga to je uradio i Novi Sad. Od 1. januara vrtić će biti besplatan za 16.500 dece.

Novi Sad godinama unazad ima jednu od najnižih cena vrtića. Iz budžeta Novog Sada finansira se 80 odsto troškova boravka dece u vrtićima, dok roditelji plaćaju 20 odsto.

Video: Novak Đoković otvorio vrtić uz ovacije mališana

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crna gora

    5. decembar 2019 | 18:09

    da da ..da spotaknu na radjanje djece...pa kad dobiju jos jedno,dvoje,,,onda oni to ukinu... politicka posla ...briga njih za narastaj... njih brine profit 😖

  • Ljiska snajka

    5. decembar 2019 | 20:04

    Jos da im obezbede vodu ... Nemaju i imaju, al svaki drugi, treci, peti dan, u najboljem slucaju, i to po par sati dnevno ... a inace su pre par godina dobili novce za vodovod, koje su potrosili. Treba deci sve da bude besplatno i dostupno, tu nema price. Samo im, kao sto rekoh obezbediti i uslove u tim vrticima. Pisite, dragi novinari, o tim ljudim i problemu koji godinama imaju. Mozda se neko cudo dogodi ...

  • Neo

    5. decembar 2019 | 18:23

    Nema ručka za džabaka! Ne plaća grad boravak dečice u vrtićima, već narod.Političari su se malo zaneli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA