≫ 

Ginekolog trampio bebu za auto od 50.000 evra, operacija preko Beograda, ima slučajeva i u Prištini?

Roditelji ne prihvataju zakon koji nudi naknadu do 10.000 evra, a ne istinu o sudbini svoje dece

  • 8
beba

Foto: screenshot/YouTube

Udruženje nestalih beba Beograda podnelo je dve krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv članova organizovane kriminalne grupe sastavljene od lekara i državnih službenika, na čijem čelu je jedan ginekolog, zbog trgovine ljudima. U interesu istrage je da se ne iznesu detalji optužnice ali postoje dovoljni dokazi da krađa beba i dalje postoji, rekla je Milena Janković, predsednica ovog Udruženja.

Nakon konferencije za novinare, organizovane povodom predloga tzv. Zakona o nestalim bebama, pre dve nedelje njenom udruženju javio se mlađi čovek.

- On je bio u društvu dvadesetak ljudi kada je jedan od okupljenih ispričao kako je sa lekarom, nekadašnjim načelnikom ginekologije u tom mestu, koji sada ima privatnu ordinaciju, dogovarao kupovinu novorođenčeta. Čovek živi u inostranstvu. Lekar je ponudio da nabavi bebu i obezbedi dokumenta, da bi novi "roditelj" mogao legalno da je izvede iz zemlje. Na pitanje koliko to košta, ginekolog mu je rekao: "Prethodni klijent mi je kupio auto." Ispred ordinacije je stajao automobil vredan oko 50.000 evra - rekla je Janković.

Tužilaštvu za organizovani kriminal podneli su krivičnu prijavu i pismenu izjavu ovog čoveka, koji je spreman da svedoči.

Prema rečima Jankovićeve, njeno udruženje podnelo je i desetak krivičnih prijava višim tužilaštvima protiv konkretnih porodica, za koje, kako kažu, imaju dokaze da su kupili decu.

- Podneli smo prijavu i slovenačkom tužilaštvu, pa je ljubljanska policija sprovela istragu protiv jednog bračnog para, a u istragu su se uključili i srpski organi gonjenja. Reč je o paru iz Slovenije, koji je 1986. godine stupio preko beogradskog centra za socijalni rad u kontakt sa prištinskim centrom, radi kupovine bebe. Otputovali su na Kosovo i tamo im je u porodilištu u Prištini obezbeđena devojčica. Rečeno im je da je majka studentkinja ostavila dete - kaže Janković.

Navodno su dva-tri dana proveli u jednom hotelu, u kom su inače odsedali budući roditelji koji su na Kosovu kupovali svoje "naslednike", dok su sačekali papire. Devojčica je sa falsifikovanom dokumentacijom da je rođena u Sloveniji i da su joj to biološki roditelji, odvedena u Ljubljanu. Roditelji su slovenačkim organima, prema rečima Jankovićeve, priznali sve.

Četiri roditeljska udruženja organizovala su skup na kom su javnost upoznali sa primedbama na predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, Srbije, "Beogradska grupa" i Udruženje roditelja nestalih beba Beograda tražili su da se ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure i da se formira nova radna grupa, koja će sačiniti nov predlog kojim će roditelji biti zadovoljni.

PRETNjE BLOKADOM

 

Ukoliko se Zakon o nestalim bebama ne povuče iz skupštinske procedure, roditelji će, kako tvrde, blokadom skupštine sprečiti glasanje. Najveća zamerka im je to što zakon nudi naknade do 10.000 evra, a ne istinu o sudbini njihove dece.

Video: Ovo je priča Mlađana, usvojenika iz Aleksinca koji sumnja da je otet kao beba

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • koko

    6. decembar 2019 | 11:31

    Treba objaviti imena i prezimena svih lekara,babica i tehnicara koji su ucestvovali u ovim groznim stvarima. I sve ih poslati-ne u zatvor da uzivaju,nego da kopaju rude 20 sati dnevno sa korom hleba i casom vode. Stoke! Kako neko moze tako nesto da uradi? Imate li vi dusu,svoju decu?

  • Xy

    6. decembar 2019 | 11:51

    Ovo se mora isterati do kraja.Sramotno je nuditi roditeljima pare za ukradeno dete. Gde će im duša, svima u tom lancu prevare.Ja imam sumnju za krađu beba u Be ogradu, krajem 1972.god.

  • Djole

    6. decembar 2019 | 12:22

    Najzesca osuda za one koje prodaju neciju bebu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA