Srbija dobila nove ambasadore nauke

Nova generacija ambasadorki i ambasadora nauke, izvanrednih đaka iz cele Srbije koji svojim radom i izumima pomeraju granice nauke, proglašena je u petak, 6. decembra na ovogodišnjem Festivalu nauke

  • 0
Ambasadori nauke 2019, Festival Nauke

Foto: Oksana Toskić

Drugi festivalski dan na Beogradskom sajmu počeo je svečanim proglašenjem novih Ambasadora nauke! Ovo priznanje, ustanovljeno prošle godine, Festival nauke dodeljuje učenicima koji su se istakli svojim radom na polju nauke i koji, iz godine u godinu, festivalsku publiku iznenade zanimljivim postavkama i neobičnim izumima. Naučna priznanja budućim abasadorkama i ambasadorima ovoga puta uručila je Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.

- Nije jednostavno. Vi to znate, znamo i mi. Ali da nije teško, mi to ne bismo ni radili. Ne bi nam to bio izazov - izjavila je Danilović Grković, poručujući školarcima da ne odustaju od svojih inovativnih ideja, već da se „pridruže naučnoj zajednici i da zajedno razvijamo vaše izume.

Ambasadori nauke 2019, Festival Nauke

Foto: Oksana Toskić

Počasna priznanja dobili su đaci sledećih škola: Osnovna škola „Sava Kerković“ iz Ljiga, Osnovna škola „8. oktobar“ iz Vlasotinca, Osnovna škola Treći kragujevački bataljon iz Kragujevca, Osnovna škola „Stevan Sinđelić“ i Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ iz Beograda, Gimnazija „Sveti Sava“ iz Požege, Matematička gimnazija iz Beograda, Prva kragujevačka gimnazija, Gimnazija Tutin i Sekcija za primenjenu fiziku i elektroniku Gimnazije „Sveti Sava“ iz Požege.

Nakon dva dana uzbudljive naučne avanture, Festival nauke sprema se za druženje tokom vikenda koji će, uz hiljade posetilaca doneti i brojne zanimljive goste i specijalna druženja. Festival nauke posetiće i naučnice Sofija Stefanović sa Instituta „Biosense“ i Marija Mitrović sa Instituta za fiziku. One će od 14 časova u prostoru „Srbija stvara“ u hali 3 Beogradskog sajma govoriti o vezi nauke i kreativnosti, o bavljenju naukom u Srbiji, ali i o tome kako je biti naučnica u oblastima u kojima dominiraju muškarci.

Ambasadori nauke 2019, Festival Nauke

Foto: Oksana Toskić

Postavka „Znanje pokreće“ kompanije NIS, koja je sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke, specijalno je kreirana da provede sve zainteresovane posetioce kroz pravu naučnu avanturu! NIS je ove godine svoju postavku posvetio razotkrivanju zabluda i mitova kada je u pitanju energija, tema koja u velikoj meri utiče na naš svakodnevni život i predstavlja srž poslovanja kompanije. U ovom zanimljivom kutku svako ko je želeo pretvorio se u pravog istražitelja u okviru NIS Escape Room-a, gde su ga tačni odgovori odveli do izlaza. Pored toga, posetioci su imali priliku da učestvuju u dva eksperimenta – sa letećim tanjirima i merenjem težine na planetama Sunčevog sistema. Podršku Festivalu nauke kompanija NIS realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Uz pomoć specijalnog gosta iz Italije, posetioci mts-ove postavke moći će da se upoznaju sa najnovijom generacijom 5G robotića. Mts je jedanaestu godinu zaredom prijatelj Festivala nauke, a ove godine u saradnji sa kompanijom Ericsson svim posetiocima omogućiće da razotkriju na koje će sve načine 5G tehnologija transformisati budućnost, od VR okruženja preko sveta robotike do gejmerskog univerzuma.

Ambasadori nauke 2019, Festival Nauke

Foto: Oksana Toskić

Za najveću svemirsku avanturu festivala zaslužna je interaktivna postavka „Coca-Cola Reshape“ inspirisana misijom Apolo 11, koja je pre 60 godina prvi put sletela na Mesec. Centralno mesto zauzima impresivna osam metara visoka lansirna rampa poznata kao 39A, kao i izložba pod nazivom „Uvek recikliraj“ koja ovoj svemirskoj priči daje edukativni karakter kada je reč o podizanju svesti o očuvanju naše planete. Za dodatnu zabavu ove subote biće zadužen i poznati influenser i jutjuber Braca Gajić.

U duhu trinaestog izdanja festivala i u skladu sa temom „Razotkrivanje“ više od 650 naučnika i naučnih komunikatora iz Srbije i Evrope ovih dana hvata se u koštac sa brojnim mitovima, zabludama, narodnim verovanjima i sujeverjima. Nauka bez prestanka, koju čine naučni izazovi, zabavne interaktivne postavke i predavanja odvija se u hali 3 Beogradskog sajma, dok je hala 3a rezervisana za zonu uvek novih Ekspertinejdžera. Kao i prethodnih godina, eksplozivni naučni šou programi sa naučnicima iz cele Evrope, odvijaju se u hali 5, gde je postavljena velika Naučno-fantastična bina.

Ambasadori nauke 2019, Festival Nauke

Foto: Oksana Toskić

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Ticket vision prodajnim mestima u celoj Srbiji, kao i na festivalskoj blagajni na Beogradskom sajmu. Ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode. Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke.

Jedanaesti put zaredom, prijatelj manifestacije je mts.

Podrška festivalu su Ambasada SAD u Srbiji, Francuski institut i Austrijski kulturni forum. i. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam.

Sponzori trinaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, kompanija Coca Cola, Erste banka, Nacionalna Geografija, Grafix i Messer Tehnogas AD.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA