≫ 

Veteran Rade ratovao na Kosovu i u Vukovaru: Sada je pronađen bolestan i promrzao u teškoj nemaštini

Rade Ćirić živi u kući koja se bukvalno raspada, a trenutno se nalazi u bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja

  • 30
Rade Ćirić, Sinja Glava, Pirot, spasavanje Foto: Milan Radovanović

Rade Ćirić zvani Vuk iz sela Sinja Glava kod Pirota, ratni veteran, pronađen je u utorak u svojoj kući koja se bukvalno raspadala, bolestan i promrzao. Pronašli su ga radioamateri iz Pirota koji su mu pomogli da se spusti do Hitne pomoći i dobije neophodnu lekarsku pomoć.

Radetov život nije bio nimalo lak. Sa svojim bratom stajao je na braniku otadžbine u Vukovaru i na Kosmetu, ali je posle učešća u ratu njegov život potpuno uništen.

Ćirić se, dok je bio sposoban, bavio drvarenjem i od toga živeo. Zdravlje ga je, međutim, napustilo, pa pošto više nije bio sposoban za ovaj veoma težak posao, prepustio se sudbini. Drugim rečima, bez ikakvih primanja, ličnih dokumenata, klonuo je, i fizički i psihički.

Rade Ćirić, Sinja Glava, Pirot, spasavanje Radetova kuća, Foto: Milan Radovanović

Rade i njegov rođeni brat su bili učesnici ratova na Kosovu i u Vukovaru, ali su obojica nakon toga rešila da prekinu kontakt. Sada su se, zbog njegovog lošeg zdravlja, videli posle mnogo godina. Njegov brat se takođe nalazi u teškom materijalnom stanju, radi u šumi i bavi se sečom drveća, ali i on jedva spaja kraj sa krajem.

Kada su se braća konačno srela u bolnici gde se Rade trenutno nalazi, suze su im potekle, što zbog bola, uspomena, ali i ponovnog susreta.

Kako je naveo Milan Radovanović, jedan od humanih radioamatera koji je pomogao ovom sirotom čoveku, Rade je prebačen na ortopediju, kako bi se ispitalo njegovo stanje i bio zbrinut.

Rade Ćirić, Sinja Glava, Pirot, spasavanje Radioamateri pomažu bolesnom, promrzlom čoveku, Foto: Milan Radovanović

Kako je dodao, Centar za Socijalni rad u Pirotu će najverovatnije ovog ratnog veterana da smesti u jedan od prihvatilišta za odrasle samce.

- Ko želi Radetu da pomogne, može da uplati novčanu donaciju na moj lični račun 115-0038166002212-65 Radovanović Milan, selo Barje Čiflik bb 18300 Pirot.

Da ne bi bilo kasnije prozivke i spekulacija, svaka uplata i predaja novca Radetu biće javno objavljena - poručio je Milan.

Video: Spasavanje čoveka iz zavejanog sela kod Pirota

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Армаггедон

    6. decembar 2019 | 20:31

    Срамота свих нас

  • Sn

    6. decembar 2019 | 20:51

    Amerika takvim osobama obezbedi sve. I kuću i prihode i medicinsku negu. A mi kao nešto pljujemo amere.

  • Torjanci 1992

    6. decembar 2019 | 20:31

    Sramota i žalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA