Doktor Dučić opisao detalje prve transplantacije testisa u Srbiji: Donor je brat blizanac pacijenta

Transplantacija je urađena 3. decembra, trajala je šest sati, a transplantirani organ već je u funkciji

  • 2

Tim hirurga Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" uradio je prvu transplantaciju testisa u Srbiji, koja je ujedno druga u celom svetu!

Ovaj izuzetno komplikovan zahvat radilo je više lekara, a hirurški tim vodili su prof. dr Miroslav Đorđević iz Tiršove, kao i Diken Ko i Branko Bojović, obojica stručnjaci sa Harvarda. Davalac i primalac su blizanci (36) i obojica se, nakon komplikovane operacije, osećaju dobro.

Prof. dr Đorđević jedan je od najpriznatijih stručnjaka za promenu pola u svetu, a 2017. godine takođe je bio u timu hirurga koji su uradili prvu transplantaciju materice u našoj zemlji. Žena, kojoj je sestra bliznakinja donirala organ, donela je na svet zdravog dečaka nakon 15 meseci od urađene transplantacije.

- Transplantaciona hirurgija predstavlja jednu od najizazovnijih grana hirurgije. Kao što znate, kod nas u klinici se već godinama radi transplantacija bubrega. Pre tri godine uradili smo transplantaciju materice sa međunarodnim timom koji je vodio prof. Đorđević. Međutim, nismo stali tu, idemo dalje, prof. Đorđević i njegov tim su pre nekoliko dana uradili prvu transplantaciju testisa. Ono što za sada možemo reći, rani postoperativni tok je uredan, sve ukazuje na to da će sve biti kako treba - rekao je dr Siniša Dučić, direktor "Tiršove".

Dobra stvar je i ta što je muškarac kome je transplantiran testis organ dobio od svog jednojajčanog blizanca, zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

- Transplantacija je urađena 3. decembra, trajala je šest sati, a transplantirani organ već je u funkciji. Sve je proteklo uspešno. Pregledi i razne analize pokazuju da je presađeni organ vitalan, da su krvni sudovi potpuno u funkciji. Laboratorijske analize hormonskog statusa pokazuju da testis luči testosteron. Možemo da kažemo da je naš projekat uspešno završen - rekao je prof. Đorđević i podsetio da je prva transplantacija te vrste u svetu urađena 1978. godine.

Izabrao da ostane u Srbiji

Iako mu je dodeljena američka O1 viza za izuzetna naučna dostignuća, ali i permanentna licenca za rad u Americi, prof. Đorđević ipak je ostao u svojoj zemlji.

- Formirao sam svoj život da u svojoj zemlji mogu da radim, da se bavim naukom, da mogu da obučavam mlade. Imam ugovore o radu, saradnji, predavanjima u stranim državama, ali nisam otišao iz Srbije - istakao je u jednom od razgovora za "Blic" prof. Đorđević.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA