≫ 

Veronauka slavi punoletstvo: Patrijarh Pavle održao prvi čas pre 18 godina

433.490 učenika, što je 52,2 odsto svih đaka, pohađa versku nastavu

  • 1

Prošlo je 18 godina od kada je veronauka vraćena u osnovne i srednje škole u Srbiji, a sada ukupno 433.490 učenika, što je 52,2 odsto svih đaka, pohađa versku nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Od toga, 385.854 pohađa pravoslavnu versku nastavu, 15.741 katoličku, 30.059 islamsku, 393 evangelističko hrišćansku, 913 evangelističko-luteransku i 530 reformsku hrišćansku.

Prema podacima Ministarstva prosvete, ukupan broj nastavnika verske nastave u osnovnim i srednjim školama je 1.840.

novi pazar pravoslavni islamski veroucitelj. Nedavno su u Novom Pazaru islamski i pravoslavni veroučitelj zajedno održali čas, Foto: Bošnjačka TV Novi Pazar

Prvi, svečani javni čas katihizisa je 2001. godine održao tadašnji patrijarh Pavle u OŠ "Kralj Petar Prvi Karađorđević" u Beogradu.

Profesorka i veroučiteljka OŠ "Boško Palkovljević Pinki" iz Sremske Mitrovice, Aleksandra Garunović, objašnjava da su nedavno imali simpozijum na temu veronauke.

- Bavili smo se tom temom da je veronauka vraćena u škole, a ne uvedena kako mnogi govore. Javnost treba da zna da je veronauka bila zabranjena tokom komunističkog perioda. Srećni smo što ove godine postaje 'punoletna' - objašnjava Garunović.

Veronauka je danas obavezni izborni predmet, a deca moraju da izaberu da li će slušati građansku nastavu ili versko vaspitanje. Prema njenim rečima, nema potrebe da se ta dva predmeta polarizuju.

- Deca su sklona da prate svoje vršnjake, a roditelji ih u tome podržavaju. Ima dosta primera gde deca idu u crkvu, a pohađaju građansku nastavu. Crkva je uvek propagirala slobodu, pa je tako u pitanju i sa izborom predmeta - ističe Garunović.

Kada su u pitanju udžbenici za veronauku, u poslednjih 10 godina u osnovnim školama se koriste katahizis i priručnici.

- Jedini priznat udžbenik za osnovnu školu je Pravoslavni katihizis za osnovnu školu, episkopa Braničevske eparhije Ignjatija Midića, koji koristimo u poslednjih 10 godina. U izradi je novi udžbenik koji treba tek da se odobri. Imamo divan priručnik 'Svetosavsko zvonce', koji je odobrila Patrijaršija - navodi Garunović.

Status veroučitelja 18 godina kasnije i dalje nije regulisan i oni svake nove školske godine potpisuju ugovor na godinu dana.

- To je zasebna tema i o tome treba više da se priča, kako bi se konačno status svih nas regulisao - navela je veroučiteljka Aleksandra Garunović.

Video: Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    9. decembar 2019 | 12:07

    Ne vidim da su deca nesto pametno naucila na tim casovima. Veronauka treba da poucava decu o Bogu i Hristu i o onomo sto je Bozja volja. Da uce da budu bolji ljudi, ugodni Bogu. To se uopste ne uci. Samo o obicajima, tradiciji, onome sto je Isus prezirao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA