≫ 

I dalje se ne zna otkud 140 migranata u vozu u Vladičinom Hanu: Reč je o muškarcima, samcima

Raspoređeni su u nekoliko prihvatnih centara

  • 18
Migranti, Vladičin Han Foto: S. Tasić

Migranti koji su u subotu ujutru pronađeni u vozu u Vladičinom Hanu, njih 140, raspoređeni su u nekoliko prihvatnih centara, potvrđeno je iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Goran Ćirić iz Komesarijata za izbeglice i migracije u prihvatnom centru u Vranju, ističe da su migranti prihvaćeni i da su im obezbeđeni krov nad glavom, grejanje, hrana, medicinska zaštita, odeća i obuća.

- Migranti koji su pronađeni u vozu u Vladičinom Hanu smešteni su u Bosilegradu, Bujanovcu, Vranju, Preševu i Sjenici. Reč je o broji ljudi između 120 i 140 lica. Svi oni su zbrinuti na adekvatan način - dodaje Ćirić.

Prihvatni centar Vranje Prihvatni centar u Vranju/ Foto: S. T.

Reč je o izbeglim muškarcima, samcima, iz Pakistana, Avganistana i Sirije. Žena i dece ovde nema.

Kako je došlo do toga da toliki broj migranata uđe oko 70 kilometara u teritoriju Srbije, za sada nije poznato, osim da su pronađeni u putničkom vozu koji je saobraćao na relaciji Vranjska Banja - Niš.

Osam autobusa punih migrantima stiglo sa severa Srbije

Takođe, u petak je osam autobusa sa oko 300 migranata stiglo u prihvatni centar u Preševu sa severa Srbije.

Centar u Preševu nije bio aktivan godinu i po dana. Za to vreme, radili su centri u drugim opštinama Pčinjskog okruga, i to u Vranju, Bujanovcu i Bosilegradu.

Od pre nedelje ponovo je aktiviran i tada je stigla grupa od 400 migranata sa severa zemlje, koji su do tada bili u improvizovanim objektima. Sve zajedno u Prihvatnom centru u Preševu, jednom od najvećih u Srbiji, trenutno je oko 800 migranata. Ukupni smeštajni kapaciteti za migrante u Srbiji su 6.000 ležajeva.

Video: Migranti preskaču ogradu između Srbije i Mađarske

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    9. decembar 2019 | 22:51

    Театар апсурда. Док наши људи муче муку да преживе, па неретко одлазе трбухом за крухом, земљу нам лагано насељавају они који са овим просторима, културом, језиком, обичајима немају никаквих додирних тачака. Ајд' што долазе (и кажу да само пролазе) него им се обезбеђује и сва неопходна помоћ (из буџета који исти они грађани Србије, који муку муче, уредно пуне), уместо да се њихов процес транзиције убрза. Овде је реч о 140 и словима сто четрдесет мушкараца. Мушкараца у најбољој животној снази. Значи, или нису мигранти са ратног подручја (јер се држава брани до последње капи крви), или су добро обучени и још боље плаћени војни ветерани, који добијају европски "ратни распоред". Па се "случајно" зауставили код нас. Колико ће нас погрешна политика актуелне врхушке коштати више и од Слобиних грешака, показаће, нажалост, време пред нама. Орбане, теби свака част.

  • Crnilo

    9. decembar 2019 | 22:39

    Marakeškim sporazumom koji je Srbija potpisala, dužni smo da pružimo utočište, smeštaj i negu za neograničen broj migranata, navodno, na putu kroz našu zemlju. Pošto ih ovi gore neće primiti, uskoro nas čeka demografska, ekonomska i nacionalna katastrofa u vidu stotina hiljada migranata. Niko to ne spominje, danima ulaze puni autobusi. Crno nam se piše, bukvalno!

  • Дејан Младеновић

    9. decembar 2019 | 23:27

    Нормално да се не зна одакле тих 140 миграната кад ама баш нико не контролише границе Србије

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA