≫ 

Hrvat prodaje orden i zvezdu Miloša Velikog za 220.000 dolara

Predmeti neprocenjive vrednosti za srpski narod prodaju se po sajtovima stranih aukcijskih kuća

  • 13
Orden i zvezda Miloša Velikog

Printskrin: emedals.com

Orden i zvezda Miloša Velikog u zlatu i dijamantima od 220.000 dolara, pečat kraljice Drage Mašin od 9.800 dolara, puška kralja Milana Obrenovića od 4.500 funti samo su neki od ukradenih predmeta neprocenjive vrednosti za srpski narod, a koje prodaju na sajtovima stranih aukcijskih kuća.

Vlasnik ovog seta trenutno je Kanađanin hrvatskog porekla Beri Turk, koji je i osnivač aukcijske kuće „Emedals". Kako je navedeno na ovom sajtu, gde je i oglašena prodaja ordena Miloša Obrenovića, ovaj unikat iz 1898. pripadao je lično kralju Aleksandru Obrenoviću i namenski je rađen za njega.

Na sajtu se navodi, orden je napravljen u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera, a sa velikom sigurnošću to je potvrdio Tomislav Muhić, autor knjige „Srpska i jugoslovenska ordenja i odlikovanja“. U sam orden ugradeno je više od 100 dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin, a težak je 36,6 grama. Zvezda sa krunom, orlom i inicijalom „M", srebrna je. Na njoj su 72 dijamanta i teška je 71,2 grama.

Miloš Obrenović

Miloš Obrenović/ Foto: Wikimedia

Niko od našilh istoričara i stručnjaka nije znao da kaže kako se orden našao u Nemačkoj 2016, kada ga je Turk kupio na sajmu ordenja. Veruje se da je većina predmeta neprocenjive vrednosti ukradena posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine. Među njima je i gore pomenuti lični pečat Drage Mašin, žene Aleksandra Obrenovića, a koji je nestao isto posle ubistva.

Još jedna puška kralja Milana Obrenovića našla se na sajtu kuće "Holt's Auctioneers", a procenjena je na 4.500 funti. Na sajtu se nalazi detaljan opis ovog oružja s kraja 19. veka. Takođe se navodi da je napravljena za tadašnjeg srpskog vladara Milana Obrenovića. Ovo je samo jedno u nizu kulturnih blaga koja se nalaze na svetskim aukcijama, a koje su u prilici da kupe strani kolekcionari.

Video: Putin odlikovao Vučića ordenom Aleksandra Nevskog

(Telegraf.rs/ Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Син Драган

    10. decembar 2019 | 14:57

    Да је у питању нека културно-историјска вредност која је битна за нашу културу, историју, писменост итд подржао би и државну интервенцију и откуп те вредности. Али не подржавам државно бацање пара на нечије својевремено бахаћење и луксузирање. Једино испитати могућност имамо ли право да легалним правним средствима повратимо те предмете а без издвајања великих средстава за откуп.

  • nibrS

    10. decembar 2019 | 14:56

    Prodavao bi on i njihove al' to im je nepoznata kategorija...

  • Laki

    10. decembar 2019 | 14:38

    Dragulji, dijamanti, zlato... i ko onda da požali za monarhijom ili kneževinom kada se vladari razmeću bogatstvom dok većina naroda jedva preživljava?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA