20.000 beskućnika živi u Srbiji, a mladi muzičari su rešili da iznenade neke od njih na poseban dan

Koncert klasične muzike organizovan je za beskućnike Novog Sada, sa željom da umetnost bude u funkciji socijalne integracije

  • 6

Koncertom u Prihvatilištu za beskućnike i domu za stare Futog, Dunavska sonata obeležila je Dan ljudskih prava. Za korisnike ove ustanove praznični repertoar klasične muzike izvodio je kvartet Pneuma (Dah) koji čine flautiskinja Milica Jončić, violinistkinja Jovana Mijin, čelistkinja Nina Hening i pijanista Dimitrije Beljanski.

Oni su izveli dela Mocarta, Pijacole i Betovena.

- Integracija u društvo onih koji su izgubili sve nije samo na institucijama. Umetnost igra veliku ulogu u prevazilaženju razlika u zajednici, boljem razumevanju i poštovanju. Dunavska sonata je i ovim koncertom htela da ukaže da pravo na vrhunsku kulturu i dostojanstvo imaju svi – rekla je Milica Trifunov iz Dunavske sonate.

Dunavska sonata

Po poslednjoj statistici iz 2017, u Srbiji živi oko 20.000 beskućnika, od toga u Novom Sadu preko 600 njih. U zemljama EU trenutno živi 3,3 miliona beskućnika, a najviše ih je u Nemačkoj i Francuskoj.

Koncert u prihvatilištu za beskućnike u Futogu deo je serije koncerata koje Dunavska sonata pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu organizuje petu godinu zaredom u cilju popularizacije klasične muzike i njenog približavanja najširoj publici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    10. decembar 2019 | 16:21

    U moje vreme beskucnika nije ni bilo, a u ovo, sve vise i vise ...

  • Qwer

    10. decembar 2019 | 18:40

    Prolazeći pre desetak godina kroz Albaniju, ali severnim delom naišli smo na ruinirane i stare kuće. A vodič kaže: "Ipak je ovde velika suritinja". Jedan od nas mu je rekao: "Vidim da nisi prolazio selima Južne i Jugoistočne Srbije. Ovde bar ima puta, a u selima Južne Srbije em nema puta, em su kuće u jadnom stanju. Nemojmo se čuditi, ima kod nas i gorih". I bio je u pravu. O beskućnicima neću ni da pričam.

  • dragan

    10. decembar 2019 | 18:05

    A najaci u regionu hihihi sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA