Majka manekenke Marije koja je izvršila samoubistvo ne želi tragedije slične njenoj. Ima jaku poruku

Anne Marie Ćurčić želi da radi na destigmatizaciji, edukaciji i prevenciji mentalnih poremećaja, lična tragedija je pokrenula na građanski aktivizam

  • 2
Marija Ćurčić, majka An Mari, Anne Marie

Foto: facebook/Anne Marie Alves-Curcic

Anne Marie Ćurčić, majka manekenke i voditeljke Marije Ćurčić, odlučila je da da svoj građanski doprinos temama zaštite metalnog zdravlja u Srbiji. U emisiji "Sandra Show: Psihoterapija je OK" autorke Sandre Slađev ukazala je na predrasude i neznanje o mentalnom zdravlju koji prave ogromne štetu, kako za pojedinca, tako i za čitavu naciju. Anne Marie želi da se sve učini da se spreče tragedije poput one koja je zadesila njenu ćerku.

Vlada Srbije usvojila je Nacionalni program za zaštitu mentalnog zdravlja za period od 2019 do 2026. godine. Anne Marie je u ovoj emisiji govorila o njemu:

- Niko zapravo ne zna šta taj program podrazumeva, zato što taj dokument nije još dostupan javnosti. Po svemu sudeći ne samo da ne zna šira javnost o čemu se tu radi, ne zna ni stručna javnost.

Kako se u emisiji navodi Anne Marie je pokrenula kampanju kojom se podiže svest o važnosti brige o mentalnom zdravlju kojom bi pokazalo se da su destigmatizacija, edukacija i prevencija od krucijalne važnosti.

- Da budem potpuno otvorena i iskrena. Do 11. novembra 2018. kada je naša porodica doživela tragediju nisam mnogo toga znala o mentalnom zdravlju. Od tada sam počela znatno više da istražujem i učim na tu temu.

Marija Ćurčić sahrana

Sahrana Marije Ćirčić /Foto: Nikola Tomić, Printskrin: Youtube/FMJAMVEVO

Anne Marie prokomentarisala je žig sramote koji prati mentalne poremećaje, te mnogi građani traže psihološku pomoć prekasno.

- Veliki broj ljudi u Srbiji u 21. veku ne zna gde da potraži pomoć, ne zna kako da dođe do psihoterapeuta, sramota ga je da prizna i samom sebi svojim bližnjima da ima neki problem.  To nije dobro. Zato moramo da radimo na edukaciji, moramo da naučimo da prepoznamo vlastite emocije. moramo da shvatimo da je OK ne biti OK.

- Sve ono što osećamo ne treba da bude tema za druge da nas etiketiraju, da nam kažu da smo ludi, da nam kažu da smo lenji, jer depresija nije lenjost, anksioznost nisu umišljeni strahovi, to su problemi koji se mogu rešiti uz pomoć struke. Samoubistvo je moguće sprečiti, depresija se leči, anksioznost se leči...za sve ima leka. Moramo se osnažiti, moramo srušiti predrasude.

Anne Marie može da da dragoceni doprinos ovom programu unapređenja mentalnog zdravlja, kao javna ličnost i kao ličnost koja je doživela tragediju i može druge da uputi kako da se takve tragedije na vreme sprečavaju.

- Dobra strana ovog vladinog programa je što bi trebalo da se mnogo više posveti edukaciji, i to edukaciji od osnovne i srednje škole. Mislim da je jako važno krenuti sa tom edukacijom od malih nogu. Istovremeno treba edukovati roditelje.

Anne Marie smatra da je uloga medija u zaštiti mentalno zdravlja ogromna, ali da se mediji u Srbiji ne odnose na pravi način prema pitanjima mentalog zdravlja. Naime mediji se baš ne trude mnogo da edukuju stanovništvo, ne poštuju novinarsku etiku pri izveštavanju.

- Način na koji se tretiraju ozbiljne teme, suicid na primer, najblaže su rečeno skandalozne. Apsolutno se ne vodi računa o dostojanstvu osobe koja je preminula, o dostojanstvu porodice, a pre svega pravu na privatnost. Time se krši i zakon i Ustavom zagarantovano ljudsko pravo da dostojanstvo.

- Mislim da to govori o stanju svesti ovog društva, o mentalnom stanju nacije, koje bojim se i nije baš najbolje, mislim na posledice devedesetih i tranzicije. Prosto je dobro postalo kuriozitet, jer živimo u prilično nasilnim vremenima, izloženi smo svakoj vrsti nasilja.

Sergej Trifunović Marija Ćurčić

Sergej je objavio emotivnu poruku, uz Marijinu nasmejanu fotografiju, Printskrin: Twitter/WhistlerDick

U nastavku intervju Anne Marie je objasnila svoje motive da se posveti ovoj akciji.

- To što radim nije pitanje herojstva ili snage, to je lična potreba. To radim, priznajem, iz prilično sebičnih razloga. To je jedan od načina da dam neki smisao tragediji koju smo doživeli, ali to je u jedno i potreba da slavim život. Život Marije, život Jelene, njene mlađe sestre, živote svih onih koje volim, u krajnjoj liniji život svokog od nas pojedinačno.

Anne Marie želi da dopre do javnosti sa porukom da mentalne poteškoće ne bi trebalo da budu tabu tema, kao što to nisu drugi zdravstveni problemi. Ona smatra da je edukovanost stanovništva u Srbiji po pitanju metalnog zdralja na jako niskom nivou. Ističe da je pomoć potrebno tražiti isključivo od profesionalaca koji se bave tom oblašću, s akcentom na dobre obrazovne kvalifikacije.

- Mentalne poteškoće se leče i mogu se izlečiti, odnosno može se živeti sa tim uz  terapiju, uz tretman. Morate naučiti da briga o sebi nije stvar sebičluka, nego da je to sasvim normalna i prirodna stvar, morate brinuti o sebi i da je OK kada niste OK, i da je više nego OK da potražite pomoć - zaključila je Anne Marie.

Srbija na žalost ima jako konzervativna, tradicionalistička shvatanja o problemima mentalnog zdravlja. Neznanje, osećaj sramote, bežanje od istine i problema uzima skup danak - plaća se izgubljenim i uništenim životima.

Anne Marie hoće da nam skrene pažnju da se tragedije i gubici života mogu sprečiti ako se potraži STRUČNA pomoć na vreme, jer mentalni problemi ako se ne rešavaju na vreme uglavnom postaju sve veći.

Nema potrebe da se ni jedan život izgubi zbog stigmatizacije, diskriminacije ili nasilja nad ljudima kojima je potrebna psihijatrijska pomoć. Ukoliko se psihijatrijska pomoć zaista potrebna, problem će biti mnogo lakše rešiv ako stručnu pomoć zatražimo na vreme.

(Telegraf.rs/ Sandra šou/ D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    11. decembar 2019 | 15:13

    Draga gospodjo,zao mi je vase prelepe cerke i svih vas koji sada nosite teret njenog odlaska. Mislim da mi imamo malo dobrih psihijatara koji bi se stvarno udubili u nase lecenje. Potpuno su nezainteresovani pocev od onih najslabijih dijagnoza pa nadalje. Ako imas para onda je drugacije jer ce taj lekar u privatnoj praksi naci vremena za vas. A nemaju svi taj prokleti novac! U domu zdravlja samo nazvrljaju recept sa bensedinom ili bromazepamom i to je to. Zalosno,ali istinito

  • Тодорић

    12. decembar 2019 | 18:12

    Генетика је такође битна,Ћурчићи су склони самоубиствима.Мој бивши супруг је тако страдао,као и његов брат од стрица,обојица око 35 године старости.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA