≫ 

Da li škole smeju da zarađuju na salama za fizičko, pod kojim uslovima i gde ide taj novac?

Fiskulturna sala može da se da u zakup, uz prethodne saglasnosti i samo u vreme kada se ne odvija nastava

  • 25
sala za fizičko vaspitanje, fiskulturna, škola, školska Foto: Shutterstock

Kada škola, bilo osnovna, bilo srednja ima salu za fizičko, eto i mogućnosti za zaradu. Tim novcem može da se plati mnogo toga, od tehnike neophodne školi do potrošnog materijala, kao što su krede ili sredstva za higijenu.

Kako su iz Ministarstva prosvete naveli za Telegraf.rs, raspolaganje školskim prostorom, odnosno davanje u zakup dela školskog prostora u nadležnosti je upravnog, odnosno školskog odbora ustanove, a od osnivača se pribavlja saglasnost za davanje prostora u zakup.

- Prilikom davanja fiskulturne sale u zakup škola je dužna da vodi računa da se time ne ometa izvođenje nastave fizičkog vaspitanja. To znači da fiskulturna sala može da se da u zakup, uz prethodne saglasnosti i samo u vreme kada se ne odvija nastava. Vreme izdavanja fiskuturne sale zavisi od radnog vremena škole - kažu iz Ministarstva prosvete.

Prema rečima Milana Krstića, direktora Osnovne škola "Pavle Savić" u Mirijevu, uglavnom sve škole izdaju filskulturne sale klubovima i to isključivo u terminima van nastave. Sale se izdaju klubovima iz prostog razloga, da bi školska deca mogla da se bave sportom.

Sala za fizičko Foto-ilustracija: Telegraf

- To je neka politika škole. Izdaje se naravno pod određenim uslovima. Ko prođe tender, uz odobrenje školskog odbora i dozvolu resornog ministarstva, daje se u zakup isključivo klubovima koji rade sa decom, znači kod nas su to košarka, odbojka, rukomet i to samo u terminima kada je završena nastava, ne može drugačije. Uglavnom su to deca koja idu u našu školu, različitog uzrasta - kaže direktor škole koja ima čak 1.900 đaka, od toga 310 prvačića.

Od zakupnine koju klubovi plaćaju, prema rečima direktora Krstića, održava se škola i unapređuje nastava.

Kolika škola, toliki i troškovi

- Postoji neka najava da će to da se vraća, refundiraju određena sredstva, da li sve ili samo delimično, da li će to da zaživi. Mogu da vam kažem da školama to mnogo znači. Nama Grad odvaja određena materijalna sredstva, ali je to nedovoljno za jednu veliku školu kao što je naša, za kupovinu nastavnih sredstava. Koliko smo lap-topova kupili, koliko projektora, karata, mnogo toga drugog, dopunjujemo sredstva za higijenu, jer je ono što dobijamo nedovoljno - navodi Krstić.

Ipak, kako naglašava direktor škole "Pavle Savić", sala im nije baš sjajna, vapi za renoviranjem, ali će, nada se on, valjda i to doći na red. Uz pomoć opštine renovirali su, za sada, svlačionice koje od osnivanja škole, 25 godina, nisu taknute.

osnovna skola Pavle Savic u mirijevu Foto: ospavlesavic.wordpress.com

S druge strane, ima i škola koje imaju neuslovne, male sale za fizičko, pa se takve sale i ne iznajmljuju.

Mala i stara, pa ne izdajemo

- Sala je mala, u raspadajućem stanju, niti je kapaciteta kao što imaju druge škole, minijaturna je, a i stara je, tako da gimnazija nikada nije izdavala niti izdaje sada - rekli su nezvanično za naš portal iz gimnazije "Uroš Predić" u Pančevu.

Sličan problem ima i Hemijsko-prehrambena tehnološka škola na Banovom brdu, ni oni ne iznajmljuju salu za fizičko, tačnije dve sale, od kojih su u manjoj sprave za vežbanje. Prema rečima direktorke Nataše Parezanović, ova škola je sigurno jedna od retkih koja svoje sale ne iznajmljuje.

- Nemamo saglasnost Gradskog sekretarijata, nismo dobili zabranu, ali meni ne pada na pamet da radim nešto mimo zakona. Nije rešeno pitanje vlasništva nad imovinom - objašnjava direktorka. - Iako svake godine tražimo dozvolu. Ja sam na mestu direktora deset i po godina, a sigurno 12, 13 godina ne iznajmljujemo salu, jer eto, nemamo taj papir.

Kako nam je rekao Jole Bulatović, direktor "Drinke Pavlović", škola dobije od Gradskog sekretarijata dozvolu za iznajmljivanje školskog prostora i posle toga, svake školske godine, u avgustu se raspisuje javni poziv.

Osnovna škola Drinka Pavlović kuhinja Foto: A. Nalbantjan

- Obrazuje se komisija školskog odbora i oni odlučuju ko će dobiti na osnovu podnetih prijava. Potpisuje se ugovor sa tim ko je dobio i mesečno se fakturiše. Termini su tokom nedelje, posle škole, obično od 20 do 22 sata - napominje Bulatović.

Mesta za folkloraše

Iz Osnovne škole "Vojvoda Mišić" su nam rekli da njihova deca, zahvaljujući iznajmljivanju sale, imaju priliku da u školi igraju folklor i odbojku, a ugošćuju i ženske odbojkašice.

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    14. decembar 2019 | 16:22

    Nista ne ulozis a pare samo kaplju TO ima jos SAMO u Srbiji !

  • DARKO 100%

    14. decembar 2019 | 15:51

    Skola ce da iznajmljuje sale i na kraju ce uvek da bude frka oko novaca medju prosvetnim radnicima a drzava ce da im placa pohabanost tih sala ,ili stete neke nastale jer skole nece moci da placaju te opravke ,skola treba biti ustanova za ucenje a ne biznis ,onda zaradu imaju pravo i djaci jer je to delom onda i njihova imovina gde je drzava izgradila za njih ,a ne samo za profesore da krcme drzavniu imovinu ,

  • Родитељ

    14. decembar 2019 | 16:29

    У ОШ "Војвода Мишић" родитељи плаћају да школска деца играју фолклор и да тренирају кошарку у сали. Парице од издавања сале иду негде другде. Нико не зна где.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA