≫ 

Čini se kao da sklapaju lego kockice, ali užički đaci su ozbiljni programeri. Stigli su do Šangaja

Troje užičkih osnovaca na takmičenju u Šangaju pokazaće svoje znanje, a njihov robot mora da savlada sve prepreke

  • 0
Robotika Užice Foto: RINA

Naoružani znanjem, troje užičkih osnovaca otputovalo je u Šangaj na svetsko takmičnje iz edukativne robotike koje se održava 14. i 15. decembra. Dragica, Andrej i Luka, učenici OŠ "Kralj Petar Drugi" braniće boje naše zemlje. Spremali su se i vežbali mesec dana, kako bi stali rame uz rame sa još 10 hiljada takmičara koji će stići iz pedeset svetskih država.

- Ovo je veliki izazov za nas i neponovljivo iskustvo. Daćemo svoj maksimum da ostvarimo što bolji rezultat - rekla je Dragica Gavrilović učenica osmog razreda i jedina devojčica u timu.

Robotika Užice Foto: RINA

Iako još uvek izuzetno mladi, ponosni su na svoj uspeh i činjenicu da će u dalekoj Kini predstavljati svoju školu, grad i Srbiju. Robotiku vole već nekoliko godina, pa im dodatni časovi ne padaju teško. Na državnom takmičenju ubedljivo su pobedili i tako sebi obezbedili kartu za Šangaj.

Robotika Užice Foto: RINA

- Brzina, preciznost i logičko razmišljanje su najvažniji. Naš zadatak će biti da u zadatom vremenskom roku isprogramiramo i pokrenemo robota koji će proći sve prepreke bez greške. To je krajnji cilj, da nesmetano prođe od početne do zadnje tačke. Iako možda zvuči jednostavno, nije nimalo lako, a konkurencija će biti izuzetno jaka - kaže Luka Majkić.

Robotika Užice Foto: RINA

Timski duh i zajednički cilj najbitniji su za uspeh ovog srpskog informatičkog trojca, a svako ima svoj zadatak. Dok Dragica programira, dva dečaka njenu zamisao sprovode u delo - sklapaju prepreke i nastavke za robote.

Robotika Užice Luka Majkić, Foto: RINA

- Dobili smo univerzalnu šemu na kojoj su se pripremali i ostali takmičari. Sve zadatke smo prešli, trudili smo se i naporno vežbali i nadam se da ćemo dobro proći u Šangaju. Očekujem da naš robot pređe zadate prepreke bez problema - naglasio je Andrej Stevanović, treći član tima, učenik šestog razreda baš kao i njegov saborac Luka.

Robotika Užice Andrej Stevanović, Foto: RINA

Talenat ovih osnovaca je neosporan bez obzira na rezultat koji ostavare na takmičenju u Kini. Sve troje kažu da je robotika njihova budućnost i da će za 20 godina biti uspešni programeri u Srbiji.

Robotika Užice Dragica Gavrilović, Foto: RINA

- Nema sumnje da ćemo imati prave stručnjake za robotiku. Deca su danas dosta informatički obrazovanija i zainteresovani su da nauče kako sve to funkcioniše. Ponekad se dešava da u petom razredu đaci odlično rukuju smart telefonima, a da sa računarima nisu imali nikakvog dodira, mađutim, vrlo brzo se prilagode jer živimo i takvom vremenu gde je poznavanje rada na računaru neophodno - rekao je Goran Bojović, nastavnik informatike koji je sa đacima otputovao na ovo svetsko takmičenje.

Robotika Užice Foto: RINA

Put u Kinu finansirala je Fondacija "Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić", čiji članovi su nekoliko meseci prikupljali sredstva kako bi talentovani učenici učestvovali na takmičenju svetskih razmera.

Video: Mladi robotičari i pobednički robot kod premijerke

(Telegraf.rs/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA